HD Hyundai Mipo Kore’nin ilk LCO2 gemisini inşa ediyor

MDN MEDIA

Güney Koreli gemi üreticisi HD Hyundai Mipo, Ulsan’daki merkezinde 22.000 cbm’lik sıvılaştırılmış karbondioksit (LCO2) taşıyıcısı için çelik kesme töreni düzenledi ve yerli gemi inşa sektöründe böyle bir gemi inşa eden ilk şirket oldu

HD Hyundai Mipo’ya göre bu gemi, Temmuz 2023 ve Ocak 2024 tarihleri arasında Yunan Capital Maritime Group’a sipariş edilen aynı sınıftaki dört LCO2 taşıyıcısından ilki ve bugüne kadar dünyada sipariş edilen en büyük karbondioksit taşıyıcısı.

Uzunluğu 159,9 metre, genişliği 27,4 metre ve yüksekliği 17,8 metre olan gemi, soğuk ve buzlu denizlerde güvenli seyre olanak tanıyan buza dayanıklı tasarım teknolojisini (Ice Class 1C) uyguluyor.

Düşük sıcaklık ve -55 santigrat derece (℃) yüksek basınç ortamını ve atmosferik basıncın beş katını koruyabilen üç adet ‘Bi-lobe tipi karbondioksit depolama tankı’ ile donatılmıştır, böylece sıvılaştırılmış karbondioksitin yanı sıra sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ve amonyak gibi çeşitli sıvılaştırılmış gaz yüklerini de taşıyabilir.

HD Hyundai Mipo, ince toz ve sülfür oksit gibi hava kirleticilerinin emisyonlarını azaltmak için bu gemiye 2.500 kW’lık kara tabanlı bir güç kaynağı ünitesi ve bir nitrojen oksit azaltma cihazı kurmayı planladığını söyledi. Tasarım aynı zamanda amonyağa da hazır.

Gemi üreticisi, HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering ve HD Hyundai Heavy Industries gibi HD Hyundai Shipbuilding iştirakleriyle birlikte Nisan 2024’te tamamlanacak olan Gemi Karbon Nötrlüğü Ar-Ge Gösterim Tesisi aracılığıyla sıvılaştırılmış karbondioksitin basınç kontrol teknolojisini geliştiriyor.

Dört adet LCO2 taşıyıcısının teslimatının Kasım 2025’ten 2026’nın ikinci yarısına kadar yapılması planlanıyor.

2023 yılının sonlarında, klas kuruluşu Lloyd’s Register (LR), Capital Gas Ship Management ve Hyundai Mipo ile iki adet amonyağa hazır 22.000 cbm LCO2 taşıyıcısının inşası için el ele verdi.

Kaynak: Offshore Energy

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın