Havyard, Royal Artctic Line için yeni gemiler tasarlayacak

MDN İstanbul

Norveçli Havyard Design&Solutions, faaliyetlerini Grönland Hükümeti’ne bağlı olarak sürdüren Royal Arctic Line A/S için üretilecek iki adet yeni yük gemisinin tasarımını yapacağını açıkladı. Yükleri ısı ayarlı konteynerleriyle taşıyacak olan gemiler, Grönland’ın sosyal sabit sermayesinin önemli bir parçasını oluşturacaklar. İmzalanan bu sözleşme, aynı zamanda, Havyard Design&Solutions açısından yeni bir segmentin başlangıcı olma anlamına da geliyor.

İçinde standart kompartımanların haricinde, hepsi de birbirinden bağımsız olarak -27°C’yle +4°C aralığında soğutulabilen dörder adet yük ambarının bulunacağı kargo gemileri, 67 metrelik uzunluğa ve toplam 60 konteyner veya 500 palet taşıma kapasitesine sahip olacak.

2020 yılında teslim edilmesi beklenen gemiler, İspanya’daki Zamakona Tersaneleri’nde üretilecek. Her iki gemi de hizmete girdikten sonra sırasıyla 1979 yapımı Pajuttaat ve 1983’te inşa edilen Vestlandia gemilerinin yerlerini alacaklar. Bu yeni sipariş, Royal Arctic Line’ın eskimiş gemilerini yenileme stratejisi açısından bir dönüm noktası teşkil ediyor.

Her iki gemi de Kuzeybatı Grönland’da hizmet verecek ki bu, gemilerin tasarımı açısından zorlayıcı birtakım gereksinimleri açığa çıkarıyor. Her şeyden önce, çok sert bir iklimde çalıştırılacakları ve sığ limanlara girip çıkacakları için buza karşı dayanıklı ve IMO’nun Kutup Yasası’yla (Polar Code) uyumlu olmaları gerekiyor. Daha önceki Havyard 974 gemisinin tasarımı da bu koşulların sağlanması açısından, denizcilik şirketiyle ortak yapılan çalışmanın ürünü olarak geliştirilmişti.

Royal Arctic Line, Grönland’daki 13 büyük limanda gerçekleştirilen deniz nakliyesinin tamamının yönetimini üstlenmiş durumda. Çünkü Grönland Hükümeti, ülkedeki tüm deniz taşımacılığı için Royal Arctic Line’a özel lisans vermişti. Bu lisans, şirketin aynı zamanda batı ve doğu kıyılarındaki tüm şehirler için frekans, kapasite ve tedarikle ilgili birtakım yükümlülükleri üstlenmesini de zorunlu kılıyor.

Bunu Paylaşın