Genel Enerji ile İngiliz Heritage Oil ortak oldu

MDN İstanbul

İngiltere merkezli Heritage Oil ile Çukurova grubunun hisselerinin çoğuna sahip olduğu Genel Enerji, Kuzey Irak’ta 5.5 milyar dolarlık dev bir ortaklık kurarak birlikte petrol arama ve üretim şirketi oluşturmak için “İyi Niyet Anlaşması” imzaladı.
Anlaşmaya göre, kurulacak yeni şirketin hisse dağılımı yüzde 50 Genel Enerji, yüzde 50 Heritage olarak gerçekleştirilecek. Adı HeritaGE Oil plc olarak belirlenen yeni şirketin öncelikli hedefi Kuzey Irak’taki Taq Taq, Tawke ve Miran sahalarını geliştirerek petrol üretimini artırmak ve petrolünü Kerkük –Ceyhan boru hattından uluslararası pazarlara ulaştırmak.
Genel Enerji’nin icracı yöneticisi Mehmet Sepil yeni grubun CEO’su, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ise icracı yöneticisi olacak. Atherton yeni şirketin CFO’su olarak görevini sürdürecek. İyi Niyet Anlaşması çerçevesinde iki şirketin eşit ortaklığı ile kurulacak olan yeni şirketin yönetim kuruluna Genel Enerji ve Heritage Oil’den eşit sayıda üye atanacak. Büyük bir arama ve üretim şirketine dönüşmesi hedeflenen HeritaGE, muhtemelen Main Board of London – FTSE 100’de kayıtlı olacak.

Hedef Irak petrolü
Yaklaşık 2.5 milyar dolar piyasa değerine sahip olan Heritage Oil ayrıca Genel Enerji’nin varlıklarının değerinin 3.3-3.6 milyar dolar arasında hesaplandığını da açıkladı. Londra borsasında hisseleri işlem gören Heritage’ın Uganda ve Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi topraklarındaki petrol sahalarında hisseleri bulunuyor. Heritage geçen ay Kürt bölgesindeki Miran blokunda yer alan verimli bir kuyuda tahmin edilen ham petrolün, 4.2 milyar varile ulaşabileceğini açıklamıştı. Genel Enerji ise aynı bölgede Miran’ın yanı sıra, Tak Tak ve Takve petrol bloklarında ruhsat sahibi.
Kürt Bölgesel Yönetimi ile ülkenin petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda bir uzlaşmaya varmamış olan merkezi Irak hükümeti ise, bu bölgelerde verilen ruhsatların yasal olmadığını söylüyor.

Bunu Paylaşın