Gemiler, buzul balina yavaşlama alanlarında hız yapıyor

MDN MEDIA

Çevreci grup Oceana’nın raporuna göre, gemilerin yüzde 80’inden fazlası Kuzey Atlantik Buzul Balinaları’nı korumak için Amerika’nın Doğu Kıyısı boyunca istenilen hız limitini aşıyor

Sayıları 340’a kadar düşen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kuzey Atlantik Buzul Balinaları’nın en yaygın ölüm nedeninin gemi çarpması olduğu bildirildi.

Gemilerin yaklaşık yüzde 20’si hız sınırına uyuyor

Oceanea 19 Ekim’de yayınladığı raporda, Kasım 2020 ve Temmuz 2022 arası Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA)’nin belirlediği zorunlu hız sınırı alanlarında, gemilerin yüzde 84’ünün, opsiyonel hız sınırı alanlarında ise, yüzde 82’sinin hız limitini aştığını açıkladı.

NOAA’nın 2008’de belirlediği limitlere göre, 20 metreden uzun gemiler 10 knot limitini aşmamalı.

Borgan: Balinalar ölüyor

Yasa düzenleyicilerine yaptırımları artırma çağrısı yapan Oceana Kampanya Direktörü Gib Brogan, “Gemiler hız yapıyor ve balinalar ölüyor, bu kadar basit” dedi.

NOAA ve Oceana verileri farklı

NOAA, Reuters’a yaptığı açıklamada, kendi topladığı verilerde, hız limitine uyma oranını yüzde 80 olarak tespit ettiğini ama Oceana’nın kullandığı metodun farklı olduğunu ekledi. Kendilerinin, hız sınırına uyum oranını hız bölgesindeki AIS kullanan gemilerin, istenen hızda kat ettikleri toplam mesafenin yüzdesini alarak hesapladıklarını aktardı. Bazı gemilerin ise, hız sınırı bölgesine 10 knottan hızlı girip, sonra yavaşladığını belirtti.

Oceana da verileri, uydu görüntüsü sağlayan SkyTruth ve Google işbirliğiyle kurduğu, Global Fishing Watch’tan aldığını söyledi.

Reuters

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın