Gelgit enerjisi 2035 yılına kadar yeni umut olabilir

MDN MEDIA

ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre gelgit enerjisi 2035 yılına kadar Alaska Demiryolu Kuşağı’nın karbonsuzlaştırılmasına katkıda bulunabilir ve hidrojen gibi temiz yakıtların üretimini kolaylaştırarak eyalet ekonomisini büyütebilir

Nisan 2024 tarihli çalışma, ABD Enerji Bakanlığı’nın (DOE) Su Enerjisi Teknolojileri Ofisi’nin (WPTO) desteğiyle Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’ndan (NREL) araştırmacılar tarafından yürütüldü.

Çalışmanın gelgit enerjisinin Alaska’nın elektrik şebekesi Railbelt’te oynayabileceği rolü “ilk kez” ölçtüğü söyleniyor. WPTO, gelgit enerjisi kaynaklarının bol olduğu Cook Inlet’in doğrudan Railbelt şebekesine bağlandığını ve Fairbanks ve Anchorage da dahil olmak üzere Alaska nüfusunun yüzde 75’ine hizmet verdiğini belirtti.

NREL araştırmacıları, gelgit sistemlerinin tam enerji potansiyelini değerlendirmenin zorluklarını ele almak için, Cook Inlet’in gelgit enerji kaynaklarını doğru bir şekilde değerlendirmek üzere Cook Inlet yakınlarındaki Railbelt şebekesinin bir bölümünü işleten Homer Electric Association ile işbirliği yaptı. NREL araştırmacıları, 2035 yılına kadar Railbelt şebekesine potansiyel enerji katkılarını tahmin etmek için teorik ve gerçek dünya verilerini kullanarak bir güç sistemleri modeli geliştirdiler.

Bulgular, mevcut Railbelt şebekesinin 200 MW’a kadar gelgit enerjisini destekleyebileceğini, bunun da Anchorage’daki 115.000 evin en az yarısını beslemeye yeteceğini göstererek “büyük bir potansiyele” işaret ediyor. Planlanan iyileştirmelerden sonra şebeke 300 MW’a kadar enerji sağlayabilir ki bu da neredeyse tüm şehre yetecek bir güç anlamına geliyor.

Bununla birlikte, üretilen güç tek fayda değildir, çünkü çalışmaya göre gelgit enerjisi şebekenin karbon emisyonlarını da yüzde 37’ye kadar azaltabilir.

Cook Inlet’in teknik kaynak potansiyelinin yılda 80 TWh olduğu tahmin edilmektedir, bu da Railbelt’in yıllık 5,2 TWh olan mevcut elektrik tüketimini aşmaktadır. Bu “fazla” enerji, Alaska’da kullanılmak üzere hidrojen veya amonyak gibi temiz yakıtlar üretmek veya denizaşırı ülkelere ihraç etmek için kullanılabilir.

Tahminler, gelgit enerjisi teknolojilerinin 2035 yılına kadar ticari uygulanabilirliğe ulaşmasına dayanmaktadır. Çalışmaya göre, teknolojilerin bu tarihe kadar hazır olması halinde, gelgit enerjisi 2035 yılına kadar Railbelt’in elektrik talebinin yaklaşık yüzde 14’ünü karşılayabilir ve Railbelt yükseltmeleri tamamlandığında potansiyel olarak yüzde 20’ye çıkabilir.

Kaynak: Offshore Energy

Bunu Paylaşın