Fransız uçak gemisi ilk kez NATO komutasında

MDN İstanbul

Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle, tarihinde ilk kez NATO komutası altında faaliyet gösterecek

Charles de Gaulle, GAN ya da TF473 olarak adlandırılan uçak gemisi görev grubunun bir parçası olarak yeniden konuşlandırılmaya hazır hale geldi.

Bab el-Mandeb Boğazı çevresindeki ticari trafiği hedef alan Husi isyancılardan dolayı sadece Akdeniz’e odaklanacak kısa bir görev için 26 Nisan’da Toulon’dan denize açılacak.

‘Akila’ adı verilen bu görevlendirme kapsamında Charles de Gaulle, İtalyan Donanması tarafından 3-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan Mare Aperto 24 tatbikatına katılacak. Geçtiğimiz Ekim ayında  konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Fransız Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Nicolas Vaujour, “Bu bize biri uçak gemisi ‘Cavour’, diğeri de ‘Charles de Gaulle’ ile olmak üzere iki grupla harekât yapma imkânı verecek” ifadelerine yer vermişti.

Ancak ilgili tatbikattan önce Fransız uçak gemisi görev grubu iki hafta boyunca NATO’nun özellikle de NATO Deniz Vurucu ve Destek Kuvvetleri’nin operasyonel kontrolü altında olacak. NATO Deniz Komutanlığı (MARCOM) Komutan Yardımcısı Koramiral Didier Maleterre’nin söylediği üzere bu daha önce yaşanmamış bir durum.  Yapılan açıklamada, “Charles de Gaulle nükleer uçak gemisini ve bir nükleer denizaltısı da dahil olmak üzere beraberindeki tüm unsurları bir tatbikattan çok daha önemli olan bir operasyonel teyakkuz faaliyetinin parçası olarak 15 gün boyunca NATO’nun operasyonel kontrolü altına ilk kez alıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Charles de Gaulle uçak gemisi, 1978 yılında kurulan ve Fransız caydırıcılığının üç stratejik gücünden biri olan “Nükleer Deniz Hava Kuvvetleri”’nin önemli bir unsurudur. Bu bağlamda Amerikan uçak gemileri artık nükleer silâh taşımadığı için dünyada eşi benzeri olmayan FANu (Nükleer Deniz Hava Kuvvetleri), uçak gemisi denizdeyken doğal olarak Silâhlı Kuvvetlerin başı olan Cumhurbaşkanı’nın tek yetkisi altında olan bir durum gücüdür. Dolayısıyla uçak gemisinin, NATO’nun operasyonel kontrolü altına girmesi halinde bu durum söz konusu olmayacaktır.

“Stratejik özerkliğimizi hiçbir şekilde kaybetmeyeceğiz. Yetkiyi istediğimiz zaman geri alabiliriz” diyen Koramiral Maleterre, gerekirse operasyon sırasında Charles de Gaulle’ü yeniden ulusal komuta altına alabileceklerini söyledi. Charles de Gaulle’ün Komutanı Tuğamiral Jacques Mallard ise bu görev hakkında “Müttefiklerimizle aynı çizgiye gelmemizi sağlayacak. Ayrıca çok şey öğreneceğiz, karşılıklı bilgi birikimi oluşturmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Charles de Gaulle, yaklaşan görev sırasında maksimum kapasitesinin yaklaşık üçte ikisi olan 18 Rafale savaş uçağının yanı sıra 2 adet E-2C Hawkeye havadan erken uyarı uçağı ve 2 adet Dauphin helikopteri taşıyacak. Ayrıca görev gurubundaki diğer fırkateynlerin her biri de suüstü ya da denizaltı harbi rolünde birer helikopter taşıyacak. Aynı zamanda uçak gemisine Amerikan, İspanyol, Yunan, İtalyan ve Portekiz deniz kuvvetleri de eşlik edecek.

Defence Turk

Bunu Paylaşın