Finlandiyalı teknoloji devinden büyük proje

MDN MEDIA

Norveçli armatör Eidesvik, Finlandiyalı teknoloji grubu Wärtsilä ile bir açık deniz platform tedarik gemisi (PSV) için ‘dünyanın ilk amonyak yakıtlı güçlendirme projesinde’ ortaklık kurdu

Şirketler arasında imzalanan anlaşma kapsamında Wärtsilä, PSV Viking Energy’nin amonyak yakıtıyla çalışacak şekilde dönüştürülmesi için gerekli ekipmanı tedarik edecek.

2023’te inşa edilen gemi 94,9 metre uzunluğunda ve 20,4 metre genişliğinde olup 220 metreküp tank kapasitesine sahiptir. Şu anda, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) çift yakıt teknolojisi ile çalışıyor.

Enerji devi Equinor ile sözleşmesi bulunan PSV’nin 2026 yılı başlarında dönüştürülmesi planlanıyor ve 2026 yılının ilk yarısında amonyakla çalışmaya başlaması bekleniyor.

Equinor, gemiyi kiralamanın yanı sıra dönüşüm için finansman katkısında da bulunacak.

Wärtsilä, dönüşüm için gerekli olan motoru, komple yakıt gazı besleme sistemini ve egzoz son işlemini tedarik etmek üzere sözleşme imzaladı ve bu aynı zamanda Wärtsilä’nın yakın zamanda piyasaya sürülen amonyak çözümünü kullanan ilk gemi oldu.

Wärtsilä 25 Amonyak motoruna ek olarak Wärtsilä, AmmoniaPac yakıt gazı besleme sistemi, Wärtsilä amonyak salınım azaltma sistemi (WARMS) ve amonyak için tasarlanmış bir seçici katalitik indirgeme (SCR) sistemi de dahil olmak üzere eksiksiz amonyak çözümünü tedarik edecek. Hizmet anlaşması aynı zamanda geminin bakımını da kapsıyor.

Finli şirket, yeni çözümün sera gazı emisyonlarını benzer büyüklükteki bir dizel çözüme kıyasla anında yüzde 70’ten fazla azaltabileceğini, 2050 yılına kadar mevcut AB hedeflerini karşılayabileceğini ve hatta 2040 yılı için IMO hedefini aşabileceğini iddia ediyor.

Geliştirme hedefi, amonyak yakıtlı gemiler için hem teknik hem de operasyonel gereklilikleri karşılamaktı ve güvenlik hususları dikkate alındı.

Proje, yeni amonyak çözümünden yararlanacak ilk armatör olacak olan Viridis Bulk Carriers tarafından desteklendi. Şirket, Amon Maritime, Mosvolds Rederi ve Navigare Logistics arasında bir ortaklık.

Viridis Bulk Carriers, amonyakla çalışan bir dizi yeni inşa gemiye dayalı karbonsuz bir taşımacılık hizmeti planlayarak Avrupa kısa deniz dökme yük pazarına ‘yeşil bir oyun değiştirici’ getirmeyi planlıyor.

Kaynak: Offshore Energy

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın