Filipinli denizcilerin Magna Carta’sı imzaya hazır

MDN Editör

Filipinli Denizcilerin Magna Carta’sının bu yıl 26 Şubat’ta Devlet Başkanı tarafından imzalanması bekleniyordu; ancak acil olarak sınıflandırılmasına rağmen son anda geri çekildi. Tasarının imzalanmasının gecikmesiyle birlikte, denizcilik eğitiminin dahil edilmesi ve Filipinli denizcilerin maluliyet durumlarında ödemelerin yapılabilmesi için teminat ödemesi gibi bir dizi hüküm etrafında tartışmalar yaşandı ve tasarı birçok kez yeniden hazırlandı.

Filipinli Denizcilerin Magna Carta’sına ilişkin iki meclisli bir konferans komitesi raporu, 29 Temmuz’da ikinci kez ve 31 Temmuz’da üçüncü kez Kongre tarafından onaylandı.

Bu sabah tasarıyı imzaladıktan sonra bir konuşma yapan Başkan Marcos Jr, “Bu yönetim, bu yasayı daha da kapsamlı hale getirmek için görüşlerini paylaşan tüm paydaşlara şükranlarını sunmaktadır. Farklı bakış açılarımız, Filipinli denizcilerin, sektörün ve ülkenin hem iç sularda hem de uluslararası sularda başarılı olması yönündeki ortak hedefimizi kapsayan bu Magna Carta’yı üretmemize yardımcı oldu,” dedi.

Magna Carta, uluslararası denizcilik sektöründe dünyanın en büyük mürettebat sağlayıcısı olan Filipinler için Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC2006) hükümlerini yasalaştırmaktadır. Başkan, tasarıya uymanın ötesine geçtiklerini belirterek, “Adil ücretler sadece maaş çekindeki rakamlardan ibaret değildir. Kişinin sıkı çalışması ve adanmışlığının karşılığını adil bir şekilde almasının saygınlığıyla ilgilidir,” dedi.

“Güvenli çalışma koşulları sadece uyumlulukla ilgili değildir. Denize açılan her denizcinin evine güvenle dönmesini sağlamakla ilgilidir.”

Filipinler, özellikle Avrupa Birliği (AB) bandıralı gemilerde görev yapan denizcilerle ilgili olarak STCW’ye (Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları) uyum konusunda uzun süredir sorunlar yaşıyor. Başkan Marcos Jr, “Magna Carta, özellikle Filipinli denizcilerin yeterli eğitim, güvenli sözleşmeler, adil ücretler ve adil sosyal haklar almalarını sağlamak üzere yasal çerçevemizi güçlendirecektir. Bu, eğitim sertifikasyonu ve vardiya tutma veya STCW standartlarının yanı sıra kabul edilen küresel denizcilik çalışma yasalarıyla da sorunsuz bir şekilde uyum sağlayacaktır,” dedi.

Marcos Jr ayrıca “Daha sağlam bir sertifikasyon süreci yaratarak, denizcilerimizin sadece uyumlu değil, aynı zamanda olağanüstü ve gelişen denizcilik sektörünün taleplerini karşılayacak donanıma sahip olmalarını sağlıyoruz,” ifadelerini kullandı ve Yemen’deki Husiler tarafından Kızıldeniz’de ticari gemilere yapılan saldırılar nedeniyle ülkenin denizcilerinin karşı karşıya olduğu tehlikelere de dikkat çekti.

Kaynak: Offshore-Energy/Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın