Estonya elektrikli feribotlara geçiyor

MDN Editör

Estonya, ülkenin ana adalarına hizmet edecek batarya ile çalışan yeni bir elektrikli feribotun tasarımı ve inşası için ihale başlattı. Estonya Devlet Filosu tarafından 11 Ekim 2024’te duyurulan proje kapmsamında inşa edilecek feribot, Virtsu-Kuivastu rotasında ana gemi olarak hizmet verecek ve gerektiğinde Rohuküla-Heltermaa rotasında da kullanılabilecek.

Çevreci ve verimli tasarım

Yeni feribotun tasarımı, enerji ve maliyet verimliliğini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. Altyapı Bakanı Vladimir Svet, Estonya’nın sürdürülebilir teknolojileri benimseme konusundaki öncülüğünü vurgularken, yeni feribotun mevcut gemilere kıyasla çok daha ekonomik ve çevreci olacağını belirtti. Feribot, kıyıdan temin edilen yeşil elektrikle çalışacak ve yerleşik bataryalarında bu elektriği depolayacak. Feribotta ayrıca yoğun buz koşulları gibi özel durumlarda kullanılmak üzere biyodizel destekli jeneratörler de bulunacak.

Feribotun özellikleri

Feribot, 500 yolcu ve yaklaşık 130 araç kapasitesine sahip olacak. Sander Sääsk, projenin referans gemiye göre yüzde 66 daha enerji verimli olmasının hedeflendiğini ve bu verimlilik standardının mevcut ihaleye dahil edildiğini açıkladı. Ayrıca, feribot Finlandiya-İsveç buz sınıfı 1B standardını karşılayacak şekilde tasarlanıyor.

Hidrojenli gemi denemesi sonuç vermedi

Başlangıçta hidrojenle çalışan bir gemi planlayan Estonya, bu proje için yapılan ihale çağrısında bir ortak bulamayınca projeyi askıya aldı. Estonya Devlet Filosu, hidrojenin denizcilikte geleceğin alternatif yakıtlarından biri olarak değerlendirildiğini, ancak mevcut teknolojilerin henüz bu ölçekte uygulamaya hazır olmadığını belirtti.

Yeni feribotun 2027 yılına kadar tamamlanması ve o bahar faaliyete geçmesi planlanıyor. Proje, Avrupa Modernizasyon Fonu ve CO2 emisyon ticaretinden elde edilen gelirlerle finanse ediliyor.

Kaynak: Offshore Energy / Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın