Ergün: “2015 yılı 2014’ten daha zorlu geçecek”

MDN İstanbul

Jotun  Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Şükrü Ergün, 2014 yılındaki gelişmeleri ve 2015 yılı yatırım planlarını MarineDeal News’a değerlendirdi

Boya sektöründe Türkiye’de çok önemli pazar payına sahip Jotun Boya, 2014 yılında pazarın küçülmesine rağmen pazar payını korusa da, uzun yıllardan beri ilk kez hedeflenen oranda büyüme oranını yakalayamadı. Şükrü Ergün sahip olduklarını pazar payını artırmalarına rağmen iş hacminin birçok segmentte geçtiğimiz yılın gerisinde kaldığını vurgularken deniz segmentinde büyüme hedeflerini gerçekleştirememelerini sektördeki durgunluğa bağladı. “Bizim yıllardır devam eden bir büyüme  trendimiz vardı ancak o trendi bu sene yakalayamadık. Örneğin inşaat sektöründe büyümemize rağmen eski büyüme oranlarının altında bir büyüme oldu. Denizde de geçtiğimiz yıla oranla büyüme sağlayamadık. Pazar payımız arttı, çünkü rakiplerimiz küçüldü ama pazarın büyümemesi herkesi etkiledi.”
2014 yılındaki piyasa şartlarından aldıkları önlemler sayesinde pek fazla etkilenmediklerini kaydeden Ergün şirkette çalışan herkesin buna katkı sunduğunu vurguladı.
“2014 yılının ortasında ekonomi daha yeni sallanmaya başladığı zaman ‘kur koruma planı’ ismini verdiğimiz bir strateji uygulayarak şirketteki masrafların kontrol altına alınmasını sağladık. Çay ocağından bölge direktörüne kadar tüm çalışanlarımız uyguladığımız tasarruf planına katkı sağlayarak masraflarımızın belirli bir seviyede kalmasını sağladı. Bu tip kararları tepeden inme değil, herkes işin içine girmesini sağlayarak alıyoruz. Böyle alınan kararlar benimsenerek başarılı oluyor. Yaptığımız işlerde yönetim metodumuzun ve tüm çalışanlarımızın önemli bir payı var.”

“Sektörü zor bir yıl bekliyor”
2015 yılının 2014’ten hem Türkiye’de hem tüm dünyada daha zorlu geçeceğine inandığını ifade eden Şükrü Ergün, gerekli önlemi almayan şirketlerin zor bir dönemi beklediğinin altını çizdi.
“Petrol fiyatlarının düşmüş olması Türkiye’nin cari açığında 4 milyar dolar civarında bir azalma sağlıyor. Ancak petrol geliri düşen ülkelerin dünya ticaretinde önemli bir etkisi bulunuyor. Bu sebeple petrol ihraç eden ülkelerin gelirleri de düşmesinin etkilerini beklemek gerek. Bu ülkelerin yaşadığı kayıplar da dünya ticaretini etkileyebilir.
Gemilerin en büyük maliyetlerinin başında yakıt giderleri geliyor. Yakıt fiyatlarının düşmesiyle slow-streaming uygulayan birçok armatör ve işletmeci, bundan vazgeçerek tekrar yükünü hızlı götürmeye başlayabilir. Bu da sektörde çok önemli rekabet ortaya çıkaracağı gibi yük azlığından bazı armatörler zor durumda kalabilir. Navlunlarda yaşanan düşüşleri yakıt giderlerinin düşmesiyle kapatmak isteyenler, bunları da dikkate alarak plan yapmaları gerekiyor.”

“Avantajımız lokal üretim”
Jotun Türkiye’nin 2015 stratejileri hakkında bilgiler veren Ergün, Türkiye’de yapılan birçok yeni inşa projesinde yer aldıklarını kaydetti.
“Deniz segmentinde Norveç’ten verilen offshore destek gemileri ve İzlandalılar’ın balıkçı gemisi projesinde bulunuyoruz. Beşiktaş Tersanesi’nde yapılacak yeni projelerin de içindeyiz.
Sedef Tersanesi’nin yapacağı askeri gemi projesinde yer almak istiyoruz. O iş başka bir yere giderse, büyük sürpriz olur. Gerek teknik gerek maliyet olarak avantajlı konumdayız. Yerli üretim yaptığımız için hiçbir rakibimizin maliyet olarak bizden daha iyi teklif vermesi mümkün değil.  Askeri projeler de yerli üretim teşvik edildiği için bu projede ayrıca bir avantajımız bulunuyor. Proje daha başlamadı ama heyecanla bekliyoruz. Deniz Kuvvetleri komutanlığının denizaltı kurtarma ana gemisi (Moship projesi) ve yedekleme  gemisi (Ratship) projelerine  servis veriyoruz. Askeri projelerde Jotun’u öne çıkaran husus kaliteli ürünler, ürün sertifikasyonun ve lokal üretim gerçekleştiriyor olmamız oluyor.
Ayrıca Romanya’dan çok iyi yeni projeler aldık. Daewoo Tersanesi’ne on bir adet yeni inşa gemi projesinde yer alacağız.  Bu projede 2 adet 180.000 dwt taşıma kapasiteli Bulker gemisi ve  9 adet 113.000 dwt kapasiteli Ham Petrol Tankeri’nin boya tedarik işlerini gerçekleştireceğiz. Takip Ettiğimiz Norveç yapımı çeşitli destek gemileri ve izlanda yapımı 7 adet balıkçı gemisi var. Bunların 4 adedi Cemre’de, 3’ü de Çeliktrans’ta yapılacak.”

“3. köprüde boya tercihi Jotun”
Endüstri boyaları segmentinde de çok önemli projelerin içinde yer aldıklarını belirten Ergün, yatırımlar artıkça iş hacimlerinin de büyüdüğünü kaydetti:
“Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak, dünyanın en büyük enerji yatırımlarından birisi olan Şahdeniz 2 projesinde yer alıyoruz. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den 70 kilometre uzaklıkta, Hazar Denizi sahasında bulunan Şahdeniz doğalgaz havzası, 1.4 trilyon metreküplük rezerviyle dünyanın  sayılı doğalgaz  yataklarından  birisi konumunda bulunuyor. Şahdeniz 2 tamamlandığında Avrupa Birliği’ne  doğalgaz sağlanacak. Projenin 2 platformu, terminali ve  servis gemileri Jotun  ile korunacak. Boru hatları kısmını da takip ediyoruz. Projenin yaklaşık boya bütçesi 12 milyon dolar.
Bunun dışında şu an bakım tutum çalışmaları gerçekleştirilen  Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerine  de boya tedariği yapmaktayız. Ana Tabliye ve Kule iç yüzeylerde Jotamastic 80, dış yüzeylerde ise Jotamastic 80 ve Hardtop XP ürünlerimiz kullanılmakta. Ayrıca yeni inşa edilmekte olan 3. köprünün de boya tercihi Jotun oldu. 3. köprünün hem bizim hem de Türkiye için çok önemli ve prestijli bir proje olduğunu düşünüyorum.”

Bunu Paylaşın