Enerji Bakanlığı’ndan KOBİ’lere yıllık 300 bin lira enerji desteği

MDN İstanbul

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü uzman mühendislerinden Bora Omurtay, MarineDeal News okurları için dünyada ve Türkiye’deki enerji verimliliği ile bakanlığın KOBİ’lere sağladığı destek ve hibeler konusunda bilgiler verdi.

2035’te enerji talebi yüzde 51 artacak
Uluslararası Enerji Ajansının tahminlerine göre; 2009 yılında 12,13 milyar tep (ton eşdeğeri petrol) olan dünya birincil enerji talebinin, 2035 yılında mevcut enerji politikaları ile devam senaryosuna göre yüzde 51 oranında artışla 18,30 milyar tep olması bekleniyor. Yeni enerji politikaları ile devam edilmesi durumunda yüzde 40 oranında artış ile 16,96 milyar tep,  Sera gazı emisyonlarının azaltılmasının hedeflendiği senaryonun uygulanabilmesi durumunda ise yüzde 23 oranında artışla 14,87 milyar tep’e ulaşması öngörülüyor.
2009 yılında dünya birincil enerji kaynaklarının yüzde 81’ini oluşturan fosil yakıtların 2035 yılındaki payı, mevcut enerji politikaları ile devam senaryosuna göre yüzde 75’e düşecektir. Sera gazı emisyonlarının azaltılmasının hedeflendiği senaryoya göre ise yüzde 62 oranında düşecektir.
2009 yılında 1,6 milyar tep olan yenilenebilir enerjinin 2035 yılında, yeni politikalarla devam etmesi durumunda 1,9 kat artarak yaklaşık 3 milyar tep’e, sera gazı emisyonlarının azaltılmasının hedeflendiği senaryoya uyulması durumunda ise 2,5 kat artarak yaklaşık 4 milyar tep’e yükselmesi öngörülmektedir.

Türkiye’nin Enerji Durumu
2010 yılında birincil enerji arzı 109,2 milyon tep (ton eşdeğeri petrol) olarak gerçekleşmiştir.
Birincil enerji arzının 32,4 milyon tep’lik kısmı yerli üretimle karşılanmıştır. Bu durumda; enerji arzının yerli kaynaklarla karşılama oranı yaklaşık yüzde 30’dur.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı enerji stratejilerinde ana hedef olarak yerli kaynaklara öncelik vermek suretiyle kaynak çeşitliliğini sağlamak olarak belirlemiştir. Bunun yanında yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payını ve enerji verimliliğini artırmakta bakanlığın politikasının merkezini oluşturmaktadır.
2 Mayıs 2007 tarihili 26510 No’lu resmi gazetede yayınlanan enerji verimliliği kanunu ile 25 Ekim 2008; 27035 No’lu Resmi Gazete Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik; Enerjinin tamamını faydaya dönüştüren bir Türkiye öngörülmüştür

Verimlilik artırıcı proje (VAP) başvuruları Ocak ve Ekim’de
Projelerin desteklenmesini isteyen endüstriyel işletmeler, şirketlere (EVD) hazırlattıkları projelerini her yıl Ocak ayı içinde Genel Müdürlüğe sunar. Herhangi bir enndüstriyel işletme; üç yıl içerisinde,  enerji yoğunluğunu ortalama olarak en az yüzde on oranında  azaltmayı taahüt eden tüzel kişiler, genel müdürlüğün  internet sayfasında yayınlanan başvuru formu ile birlikte her yıl Ekim ayında genel müdürlüğe başvurur.
Genel Müdürlük ile gönüllü anlaşma yapan ve taahhüdünü yerine getiren tüzel kişilerin ilgili endüstriyel işletmesinin anlaşmanın yapıldığı yıla ait enerji giderinin yüzde 20’si, ikiyüzbin Türk Lirasını geçmemek kaydıyla genel müdürlük bütçesinden karşılanır.
Her yıl ocak ayı içerisinde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğüne yapacağınız yatırım bedeli KDV hariç 1 milyon TL’ ye kadar proje başvurularınız için maksimum 300 bin TL hibe desteği alabilirsiniz.
Her yıl ekim ayı içerisinde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile yapacağınız gönüllü anlaşma sözleşmesi ile sözleşme yılı itibariyle enerji giderlerinizin yüzde 20’ si yani 200 bin tl hibe desteği alabilirsiniz.

Bunu Paylaşın