Düşük karbonlu yelkenli gemi Marshall Adaları’na ulaştı

MDN MEDIA

300dwt’lik düşük karbonlu yelkenli kargo gemisi SV Juren Ae, Marshall Adaları Denizcilik Şirketi’ne (MISC) teslim edildi

48 metre uzunluğundaki gemi, Güney Kore’nin Geoje şehrinde Asia Shipbuilding Co Ltd. tarafından Korean Register (KR) sınıfında inşa edildi ve Uluslararası İklim Girişimi tarafından finanse edildi. Geminin tamamlanması, çeşitli ortaklar arasında uzun süredir devam eden işbirliğinin bir sonucu.

Alman Uluslararası İşbirliği Topluluğu (GIZ) tarafından yürütülen ‘Marshall Adaları Cumhuriyeti’nde Düşük Karbonlu Deniz Taşımacılığına Geçiş’ projesinin ortakları arasında KR, Emden-Leer Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, MISC, Asia Shipbuilding ve Busan’daki Kostec Co Ltd deniz tasarım şirketi yer alıyor.

Gemi bir dizi yenilikçi özelliğe sahiptir. Fazla rüzgâr enerjisiyle şarj edilen bir batarya paketi, düşük hızlarda geminin elektrikli tahriki için güç sağlıyor. Pervane, hibrit bir dişli kutusu ve jeneratör aracılığıyla elektrik üretmek için bir türbin olarak çalışabilir.

Bu arada, geleneksel Endonezya yelken tasarımından uyarlanan kısmen otomatik bir yelken sistemi Hamburg Gemi Model Havzası (HSVA) tarafından geliştirilmiştir. Fotovoltaik üniteler ve hibrid bir sistemle tamamlanan ‘Indosail-Sailing Rig’in benzer büyüklükteki gemilere kıyasla karbondioksit emisyonlarını yaklaşık yüzde 80 oranında azaltması bekleniyor.

Hibrit güç düzenlemesi, yelkenli gemiye yelken altında yaklaşık 12 knot, dizel motoruyla ise yedi knot servis hızı sağlayacak. SV Juren Ae, Marshall Adaları ve daha geniş Pasifik bölgesindeki iç ticarette kullanılacak.

Kaynak: Ship&Offshore

Bunu Paylaşın