Dünyanın ilk elektrikli otonom feribotu ilk yolculuğunu gerçekleştirdi

MDN Editör

İsveç merkezli RISE Araştırma Enstitüleri, dünyanın ilk elektrikli otonom feribotu olan MF Estelle’in Stockholm’de iki büyük ada arasında başarılı bir yolculuk gerçekleştirdiğini açıkladı.

Feribot, insansız sürdürülebilir ulaşımın potansiyelini gözler önüne sererken Norveç merkezli feribot üreticisi Brødrene Aa tarafından tasarlanan bu 12 metre uzunluğundaki katamaran, çevreci özellikleriyle de öne çıkmayı başardı. Feribot, karbon fiber malzeme kullanılarak hafifletildi ve enerji verimliliği sağlandı.

Feribotun navigasyon sistemi, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından geliştirilen otonom bir sistemle çalışıyor. Bu sistem, radar, lidar, kameralar, ultrasonik sensörler ve GPS gibi çeşitli teknolojilerle destekleniyor. Ayrıca feribotun üzerindeki güneş panelleri, elektrikle çalışan tahrik sistemine enerji sağlıyor.

Haziran 2023’te denize indirilen MF Estelle, Torghatten Midt taşımacılık şirketine ait ve ilk başta bir operatör tarafından izlenmesi planlanmış olsa da gelecekte tamamen otonom hâle getirilmesi hedefleniyor. En son denemede, feribot Norveç’in Trondheim şehrinden uzaktan kontrol edilerek Stockholm’deki Kungsholmen ve Södermalm adaları arasında sorunsuz bir şekilde çalıştırıldı.

Kaynak: OffshoreEnergy/Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın