DTO Arama Konferansı’nda sektörün geleceği tartışıldı

MDN İstanbul

İMEAK Deniz Ticaret Odası, 7-9 Mart tarihleri arasında Antalya’da sektörün geniş katılımıyla Arama Konferansı düzenledi. Ulaştırma Deniz-cilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu başta olmak üzere Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile birlikte denizcilik sektöründen basın mensupları katıldı.

Yeni gemi inşada devletten
yüzde 50 teşvik beklentisi
Denizcilik sektörünün önümüzdeki 10 yılının masaya yatırıldığı Oğuz Babüroğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta gemi inşacı diğer ülkelerle rekabet eşitliği için denizcilik sektörümüzün, devlet teşvik politikasında öncelikli sektör olması gerektiği vurgulandı. Bu bağlamda; denizcilik ile ilgili mevzuatın, sektörel faaliyetleri daha etkin, rasyonel, hızlı ve kalite sağlama yönünde yenilenmesi zorunlu olduğu kaydedilirken, Türkiye limanlarının dünya ikmal merkezlerinden biri haline getirilmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması kararı alındı.
Katılan sektör temsilcileri ihracata yönelik yeni gemi inşada, teşvik primi gemi maliyeti üzerinden yüzde 17 olarak uygulamaya konulması talebini iletirken, yeni gemi geliştirmelere devletten yüzde 50 teşvik sağlanması beklentisi dile getirildi.
İhraç amaçlı gemi inşasına yönelik EXIM Bank tarafından 5 milyar dolarlık kredi imkânı sağlanması ve bu kredi imkanı için gemi teminatının yeterli görülmesi gerektiğine ilişkin talepler kayıt altına alınırken; Kredi Garanti Fonu’ndan yararlanma imkânlarının kolaylaştırılması ve fonun 2 milyar dolar olarak büyütülmesi istendi.

Koster filosu yenilenmesi
teşvik edilmeli
Yerli koster filosunun hurda teşviki ile yenilenmesi konusu konferansın önemli gündem maddelerinden birini oluştururken bu kapsamda DDT başına 600$ devlet desteği ve KGF teminatı ile kredi kolaylığı getirilmesinin filonun yenilenmesi açısından önemli olduğu belirtildi. Ayrıca, Koster filosunun teşvikli olarak yenilenmesi durumunda; gemilerin Türk tersanelerinde yapılma zorunluluğu ve ayrıca 2011 teşvik paketi 5. bölge desteği kapsamında yararlanma imkânı sağlanması (2011 teşvik paketi 5. bölge teşviki muhtasar indirimini kapsamaktadır) gerektiği ifade edildi. Uygulanacak koster filosu yenileme sisteminin; devlet tarafından belirlenecek yeni nesil (ekodizayn) gemiler için de uygulanabileceğinin altı çizildi.
Kabotaj taşımasında ÖTV’siz yakıt desteği devam etmesinin faydaları vurgulanırken, Türk bayraklı gemilerde SGK priminde indirim uygulanmasının bekleniyor. Türk bayraklı gemilerin sayısını artırmak amacıyla vergilerin denkleştirilmesi talep edilirken, Gemi adamlarının yıpranma payı eklenmesi gerektiği vurgulandı. Dış ticaret firmalarına: ithalatlarını FOB, ihracatlarını CIF yapmaları konusunda teşvik verilmesi de toplantıların gündem maddeleri arasındaydı.
Filonun 100 milyon dwt’ye çıkarılması hedeflenerek dünyada filo büyüklüğünde ilk 7’ye girilmesi için gereken çalışmaların yapılması istendi. Öngörülen hedeflere ulaşılmak için yeni nesil çevreci yeşil gemilere öncelik verilmesi ve DTO bünyesinde AB çevre ve kalite mevzuatını izleyecek bir komite kurulması gerektiği belirtildi. Yeni nesil gemilerin inşası, var olanın dönüşümü ve gemilere hurda konularında teşvik beklentisinin ifade edildiği konferansta, LNG yakıtıyla çalışan gemilere yatırımın teşvik edilmesi sektörün geleceği açısından büyük önem arz ettiği belirtildi.

Bunu Paylaşın