Denizde her yıl kaç adet konteyner kayboluyor?

MDN İstanbul

Dünya Denizcilik Konseyi (WSC)’nin açıkladığı rapora göre, 2008 ile 2013 arasındaki altı yıllık periyotta, her yıl ortalama 546 konteyner kayboldu. Bu durum deniz kazalarında yaşanan kayıpları içermiyor. MOL Comfort felaketi gibi kazaları da eklediğimizde kaybolan konteyner saysı her yıl için 1,679’a ulaşıyor.
WSC’nin 2011 yılında açıkladığı bir önceki araştırması, 2008, 2009 ve 2010 yıllarını kapsıyordu. Yeni araştırma ise 2011, 2012 ve 2013 yıllarını kapsıyor. Rapora göre 2011 ve 2013 yıllarında tam ve toplam gemi kaybıyla sonuçlanan çok fazla deniz kazasının gerçekleşmediği görülüyor. Uluslararası deniz taşımacılığı endüstrisi 2013 yılında, 4 trilyon dolardan fazla olduğu tahmin edilen değere sahip yaklaşık 120 milyon konteyner yükü taşıdı. Konteynerlerin düzenli paketlenmesi, depolanması ve güvenliği geminin kargosu ve personeli olduğu kadar; eleçlemeyi yapan işçiler, ekipman ve çevresel açıdan da oldukça önemli olduğu biliniyor.
Kargonun konteyner içine doğru şekilde yerleştirilmesi, uygun konteyner ağırlık bildirimi, kargonun düzgün depolanması ve geminin güvenliğinde yaşanan hatalar koyteynerlerin denizde kaybolmasına sebep olurken; sert hava koşulları ve denizdeki yüksek dalgalardan kaynaklanan sık raslanan kazaların yanında, geminin karaya oturması, formsal hatalar ya da gemi çarpışmaları gibi nispeten az karşılaşılan olaylar nedeniyle konteynerler kaybolabiliyor.
Denizde kaç konteynerin kaybolduğuna dair kesin veriler elde etmek oldukça zor olduğu belirtiliyor. Bir yılda denizde 10,000’e kadar konteynerin kaybolmuş olabileceğiyle ilgili oldukça kapsamlı ancak desteklenmeyen ve büyük ölçüde doğru olmayan bazı görüşler de var. Bu konudaki şeffaflığı artırmak ve doğru bilgiye erişimi sağlamak için önemli çalışmalar yapan WSC, önceki yıllarda olduğu gibi 2014 yılında da birliğe üye şirketlerden kaybolan konteynerlere ait kesin verileri alarak doğru tahminler yapmak adına önemli bir araştırma yapıyor.

Bunu Paylaşın