Denizcilikte devletler rekabet ediyor

MDN İstanbul

Marine Money İstanbul Ship Finance Forum’un sekizincisi 11 Mayıs’ta Swissotel’de gerçekleştirildi. Finans ve denizcilik çevrelerini bir araya getiren konferansta ilk konuşmayı Yıldırım Grup CEO’su Yüksel Yıldırım yaptı. Yıldırım konuşmasında; Amsterdam’da bir menkul kıymetler şirketi kurduklarını, Belçika’da bir leasing şirketi aldıklarını, İsveç’te Göteborg Konteyner Terminali ihalesine girmeyi planladıklarını ve CMA CGM’nin işlettiği Malta Free Port ihalesinde de ilk üçe kaldıklarını ve terminalin yüzde 50 hissesini alma ümidinde olduklarını söyledi.
Konferansın kapanış konuşmasını yapan Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türk denizcilik şirketlerinin devlet yardımı almadan sadece özel sektör bankalarının desteğiyle oldukça başarılı işlere imza attığını söyledi. Bunun yanı sıra Kalkavan, tüm dünyada denizcilik sektörünün devletlerin rekabet ettiği bir alan olduğunu sözlerine ekledi. Nitekim, MarineDeal News Ocak sayısı için hazırladığı bir haberde de bu konunun altını çizmiş ve her ülkenin denizcilik sektörüne destek verdiğini vurgulamıştı. Örnek vermek gerekirse Kore, sektörü desteklemeye yönelik olarak 2009 yılında iki ayrı fonu devreye aldı. Bir tanesi Kore Kalkınma Bankası (KDB), diğeri ise Korea Asset Management Corporation (KAMCO) aracılığıyla sunuldu. Fonların kaynağı, devletin yanı sıra özel yatırımcılardan da oluştu. Çin 2009 yılında tersaneler için bir canlandırma paketi uygulamaya koydu. Bu paketle tersaneler için bir fon ayrılırken, mevcut siparişlerin desteklenmesinin yanı sıra ülkenin tersanelerinde yeni inşaların artırılması da hedeflendi. Hükümet, aralarında özel sektör tersanelerinin de bulunduğu ‘’desteklenecekler listesi’’ hazırladı. Ayrıca yine Çin’de kredi desteği sağlanırken, devlet bankalarının yanı sıra büyük ticarî bankalar da kullanılıyor. Çin bankalarının kredi desteği sadece yerel şirketlere değil, yabancı şirketlere de sunuluyor. Ancak bu yapılırken de kendi denizcilik sektörünün geliştirilmesi amaçlanarak, kredi verilecek şirketin Çin’de iş yapması şartı aranıyor.

“Yeni sipariş vermeyin”
Gemi sahibi olmanın yanı sıra çoğu armatörün tersanesinin olduğunun altını çizen Kalkavan, “Biz tersane sahipleri olarak yeni sipariş vermeyin diyoruz. Tersane sahibiyiz ama geleceğe bakıyor ve kendi çıkarımız için şu an yeni sipariş vermeyin diyoruz. Finans kuruluşlarına da yeni inşa projelerine kaynak sağlamayın diyoruz. Kızakta satışlara arzı değiştirmeyeceği için kredi verebilirler. Veya kredileri yeniden yapılandırabilirler. Ancak, sektör mevcut arz fazlasını absorbe etmeden yeni inşalara kredi verilmemeli” diye konuştu.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın