Deniz yılanları 30 milyar dolarlık projeyi tehlikeye attı

MDN Editör
Fotoğraf: Isabel Beasley, James Cook University

Avustralya açıklarındaki Scott Resifi’nde bulunan ve tek yaşam alanları burası olan dusky deniz yılanları Federal Hükûmet tarafından tehlike altındaki türler listesine alınınca bölgedeki 30 milyar dolardan fazla değere sahip enerji projesi tehlikeye girdi.

Ülkenin en büyük enerji şirketlerinden olan Woodside tarafından yürütülen proje bölgede keşfedilmemiş en büyük gaz kaynağını çıkartmak için yürütülüyor. Avustralya İklim Değişikliği, Enerji, Çevre ve Su Bakanlığı (DCCEEW) tarafından dusky deniz yılanları tehlike altındaki türler listesine dahil edilince bu türün yaşam alanlarından birisi olan Browse Havzası’ndaki proje de tehlike altına girmiş oldu.

Woodside’ın projesi Avustralya’nın enerji kaynaklarının azalması nedeniyle oldukça önemli görülse de ülkedeki sivil toplum kuruluşları bölgedeki su altı yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle bir an önce iptal edilmesi çağrısında bulunuyorlar.

Tek tehlikedeki tür yılanlar değil

Ülkenin önde gelen çevre örgütlerinden WA Koruma Konseyi (CCWA), Browse Havzası genelindeki deniz ekosisteminin pek çok nesli tükenmekte olan canlıyı barındırdığı ve fosil yakıt endüstrisinin buradan uzak durması gerektiğini vurguluyor. Bölgede nesli tükenme tehlikesi altında olan mavi balina ve yeşil deniz kaplumbağası gibi türlerin de bulunduğunu belirten kurum projenin büyük miktarda petrolün salınmasına neden olabilecek yüksek patlama tehlikesi barındırdığı için özellikle Scott Resifi kompleksinin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini aktarıyor.

Browse ortak girişimi (BJV), Eylül 2018’de kavram tanımlama aşamasına geçmek için Browse to North West Shelf (NWS) proje geliştirme konseptini seçerken önerilen geliştirme konsepti, 11,4 mtpa LNG/LPG ve yerel gaz sağlayan iki yüzer üretim depolama ve boşaltma (FPSO) ünitesini ve mevcut NWS proje altyapısına yaklaşık 900 km’lik bir boru hattını içeriyor.

Kaynak: Offshore-Energy/Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın