Deniz haydutluğu Güney Doğu Asya’da artıyor

MDN İstanbul

Uluslararası Denizcilik Bürosu (International Maritime Bureau – IMB) 2015 Yılı 2.Çeyrek Deniz Haydutluğu Raporu’na göre; Ocak -Haziran 2015 ayları arasındaki rapor edilen 134 Deniz Haydutluğu Vakası’nın yüzde 75’lik bölümü aşağıdaki grafikte belirtilen 5 bölgede meydana gelmiştir.

GÜNEY DOĞU ASYA VE HİNDİSTAN YARIMADASI
Bangladeş:  Bangledeş yetkililerinin yoğun çabaları neticesinde Bangladeş’te geçmiş birkaç yıl içerisinde Deniz Haydutluğu saldırılarında büyük oranda azalma görülmektedir. Nitekim yılın ikinci yarısında Chittagong demir sahasında ve yaklaşım bölgesinde saldırılarda artış yaşandığı rapor edilmiştir.
Endonezya: Tanjung Priok – Jakarta, Bintan Adası, Dumai, Muara Berau, Karumun Adası, Nipah ve Belawan demirleme sahası ve çevresinde Deniz Haydutluğu vakalarında, haydutların ateşli silahlar ve kesici aletler kullandıkları, gemilere çıkış için genellikle gece saatlerini seçtikleri, fark edildikleri ve gemi tarafından alarm verildiği taktirde  ise gemi mürettebatı ile karşılaşmadan kaçtıkları rapor edilmiştir. Endonezya Deniz Polisi ve Endonezya Yetkililerinin etkin  faaliyetleri sonucu Deniz Haydutluğu vakalarında azalma görülmüştür.
Gemilerin tüm saldırı ve şüpheli durumları yerel yetkililere ve Uluslararası Denizcilik Bürosu Deniz Haydutluğu Rapor Merkezi (International Maritime Bureau – IMB Piracy Reporting Centre)’ne bildirmeleri tavsiye edilmektedir.
Malaka Boğazı: Temmuz 2005 yılından bu yana bölgedeki kıyı devletleri tarafından icra edilen etkin kontrol devriye faaliyetleri neticesinde Deniz Haydutluğu vakalarında azalma görülmüştür ancak gemilerin geçişlerde etkin bir gözetleme yapmaları tavsiye edilmektedir.
Singapur Boğazı: Gemilerin Deniz Haydutluğu saldırılarına karşı gerekli önlemleri almaları ve etkin bir gözetleme yapmaya devam etmeleri tavsiye edilmek-tedir. Bölgede Deniz Haydutları’ nın demirdeki ve seyir halindeki gemilere çıktıklarını ve özellikle de  gece saatlerini tercih ettikleri rapor edilmiştir.
Güney Çin Denizi: Deniz Haydutluğu Vakaları’nın büyük ölçüde azaldığı, Anambas/ Natuna / Mangkai Adaları/ Subi Besar ve Merundung Bölgeleri’nden geçiş yapan gemilerin olası saldırılara karşı dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir. Raporda; Güney Çin Denizi’nde, Malezya, Endonezya ve Singapur’da küçük tonajlı tankerlere yönelik saldırıların 2014’ün Nisan ayından itibaren bir trend haline geldiği ve halen devam etmekte olduğu bildirilmektedir.
Vietnam: Gemilere, özellikle  demirdeyken yapılan saldırılarda artış olduğu görülmektedir.
Hindistan Yarımadası’nda rapor edilen toplam Deniz Haydutluğu saldırısı sayısı : 15
Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya’da rapor edilen Deniz Haydutluğu saldırısı sayısı : 92

AFRİKA VE KIZIL DENİZ
Benin: Bölgede saldırıların büyük oranda düştüğü, ancak halen riskin devam ettiği, geçmişte meydana gelmiş olan saldırılarda Deniz Haydutları’nın silahlı ve agresif oldukları, rapor edilen bazı vakalarda soygun yapılması düşünülen gemilere ateş açtıkları bildirilmektedir.
Nijerya: Bölgedeki Deniz Haydutlarının silahlı ve  agresif oldukları, kıyı boyunca, nehirlerde, demirleme alanlarında, limanlarda ve çevresinde gemilere soygun düzenledikleri, mürettebatı rehin aldıkları rapor edilmektedir. Saldırıların kıyıdan 170 deniz mili mesafe içerisinde gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Meydana gelen vakaların çoğunda Deniz Haydutları’nın gemiyi birkaç günlüğüne kaçırdıklarını ve gemiyi yağmaladıklarını; yükün, genellikle de yakıtın bir bölümünü çaldıkları bildirilmektedir.
Gine Körfezi’nde rapor edilen toplam Deniz Haydutluğu saldırısı sayısı : 21
Somali ile ilgili Deniz Haydutluğu vakalarında düşüş yaşandığı ancak Kızıl Denizin Güneyi / Bab el Mandeb/ Aden Körfezi / Yemen/ Somali Kıyılarının Kuzeyi/ Arap Denizi/ Oman Körfezi’nde saldırı riski tam anlamıyla ortadan kalkmadığı için, gemilere En İyi Yönetim Uygulama Kılavuzu 4’ü (Best Management Practice 4-BMP 4) uygulamaları tavsiye edilmektedir. Öncesinde Kenya açıklarında, Tanzanya, Seychelles, Madagaskar, Mozambik, Hint Okyanusu ve Hindistan’ın Güney ve Batı Kıyıları ile Maldivler’in batısında, Doğu Afrika Kıyı hattında Deniz Haydutluğu vakaları rapor edilmiştir.
Somali Deniz Haydutları’nın ana gemi olarak kullanmak üzere ele geçirdikleri balıkçı tekneleriyle ve bunlar üzerinden Somali açıklarında küçük ağaç sürat teknelerini denize indirmek suretiyle, otomatik silahlarla ve roket atarlarla gemilere saldırılarda bulundukları bildirilmektedir.  Gemi Kaptanı ve Armatör’ün BMP’nin son prosedür uygulamalarını takip etmeleri, Yüksek Riskli Bölgelere (HRA) girmeden önce gerekli tedbirleri almaları, uyarıları takip etmeleri ve tehditlerin erken tespitini sağlamak için eldeki tüm imkanlar kullanılarak 24 saatlik etkin bir vardiya gözetilmelerinin gerekliliğine vurgu yapılmıştır. Şüpheli görülen durumların erken bildiriminin çevredeki Gemi Kaptanları ve Silahlı Güvenlik Personellerinin mevcut tehlikelerden haberdar olup ona göre hareket tarzı belirlemeleri hususunda hayati önem taşıdığı göz önünde bulundurulmalı, gerektiğinde ilgili yetkililerden yardım istenmelidir.
Bölgedeki balıkçıların ağlarını korumak için ani manevralarda bulunarak gemilere yaklaşabildikleri, bazılarının yakaladıkları balıkları korumak için silahlı olabildikleri ve bu gibi balıkçıların Deniz Haydutları’ndan ayırt edilmesi  gerektiği gemi kaptanlarına bildirilmiştir.
Togo: Saldırı sayısında azalma görüldüğü fakat bölgenin halen riskli olduğu, bölgedeki Deniz Haydutları’nın silahlı ve tehlikeli olduğu, saldırıların açıkta ve demirleme alanlarında genellikle de gece meydana geldiği bildirilmektedir. Bazı vakalarda geminin birkaç günlüğüne kaçırıldığı ve yağmalandığı yükün bir bölümünün çalındığı belirtilmektedir.
Gemilerin her daim dikkatli olmaları gerektiği, meydana gelen deniz haydutluğu saldırı ve girişimlerini Uluslararası Denizcilik Bürosu Deniz Haydutluğu Rapor Merkezi (IMB Piracy Reporting Centre)’ne rapor etmeleri istenmektedir.

Bunu Paylaşın