Daron Acemoğlu Ekonomi Nobeli kazandı

MDN Editör

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmaları dolayısıyla Türk Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile İngiliz Prof. Dr. Simon Johnson ve İngiliz Prof. Dr. James Robinson’a verildi.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında ödülün kazananları açıklandı. Duyuruda, Acemoğlu, Johnson ve Robinson’un 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi olduğu ifade edildi.

Öte yandan, 2023 Nobel Ekonomi Ödülü, kadınların iş gücündeki rolü üzerine yaptığı çalışmalarıyla Harvard Üniversitesinde görevli Amerikalı Profesör Claudia Goldin’e verilmişti.

Daron Acemoğlu Kimdir?

1967 yılında İstanbul’da doğan Daron Acemoğlu, 1986’da Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimini İngiltere’nin York Üniversitesi’nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü’nde (1989) tamamladı. Yüksek lisans (1990) ve doktora (1992) derecelerini Londra Ekonomi Okulu’ndan aldı. 1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu’nda ders verdi. 1993 yılından itibaren akademik kariyerini ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) sürdürüyor.

2000 yılında ekonomi profesörü unvanı aldı ve 2019 yılında enstitü profesörü unvanına yükseldi. Siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi, beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapar. Siyaset bilimci James A. Robinson’la birlikte yazdığı “Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri” (2006) ile “Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri” (2012) eserleri birçok ödül kazanmıştır.

Acemoğlu, 2021 IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, dünyada en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasında yer alıyor.

Nobel Ödülleri Hakkında

Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine, 9 Haziran 1900’de kurulan Nobel Vakfı, insanlığa hizmet eden bireylere ödüller vermektedir. Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp alanlarında en başarılı kabul edilen kişi veya kuruluşlara sunulmaktadır.

Nobel Ekonomi Ödülü ise, 1968’de İsveç Merkez Bankası’nın Alfred Nobel anısına ekonomi dalında ödül verilmesini kararlaştırmasıyla ilk kez 1969’da verildi. Her yıl 10 Aralık’ta Alfred Nobel’in ölüm yıl dönümünde ödül töreni düzenleniyor. Ödüllerin 1901’deki başlangıcından bu yana verilmediği birkaç yıl oldu. Toplamda 49 kez ödül iptali gerçekleşti ve çoğu iptal, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında yaşandı. 2020 ve 2021 yıllarında da COVID-19 salgını sebebiyle ödül törenleri gerçekleştirilemedi.

Bloomberg HT

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın