Crowley, ilk elektrikli römorkörü eWolf’u resmen tanıttı

MDN İstanbul

Crowley Maritime, uzun zamandır beklenen elektrikli liman römorkörü eWolf’u San Diego’da düzenlenen bir törenle vaftiz etti. Gemi bu hafta San Diego Limanı’nda ticari hizmet vermeye başlayacak

Crowley Maritime Corporation Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Tom Crowley, “Tamamen elektrikli olan bu römorkör, türünün teknolojik açıdan en gelişmiş gemisidir. eWolf, müşterilerimizin ve toplumların dekarbonizasyon hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacaktır. Federal, eyalet ve yerel yönetimlerdeki ortaklarımızla birlikte yorulmak bilmeyen bir özveriyle eWolf’u hayata geçiren ve sadece Amerika’da değil, tüm dünyada yeni bir standart belirleyen insanları kutluyoruz” dedi.

Hatırı sayılır bir güce sahip olan bu küçük römorkör, geleneksel römorkörlere göre akülü-elektrikli tahriki 70 ton bariyer çekişi üretebiliyor. Altı megavat saatlik bataryaları, tekneyi bir tam gün boyunca çalıştırmaya yetecek güce sahip. Gemide, yedekleme ve geçişler için iki jeneratör bulunuyor. Normal bir işletimde, ilk 10 yıl NOx emisyonlarını 178 ton ve CO2 emisyonlarını 3 bin 100 metrik ton azaltması bekleniyor.

CARB yönetim kurulu üyesi Diane Takvorian, “Barrio Logan ve National City gibi liman yakınında yaşayan insanlar, Kaliforniyada yaşayanlara göre yüzde 90 daha fazla dizel kirliliği soluyor. eWolf herkes için sağlıklı bir çevre yaratılmasına önemli ölçüde katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

Alabama’daki Master Boat Builders tarafından inşa edilen eWolf, ABB’den entegre bir tahrik, elektrik ve enerji depolama paketi ile donatılmıştır. Temmuz 2021’de sipariş edilen römorkör, Aralık 2023’te deneme sürüşlerine çıktı ve Ocak 2024’ün sonlarında ise teslim edildi. Crowley, römorkörün şarj sorunu yaşamaması için mikro bir şebeke şarj istasyonu inşa etti.

Şirket, projeyi bitirebilmek için liman yönetiminden, yerel hava kalitesi bölgesinden, Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu’ndan (CARB), EPA’dan ve Denizcilik İdaresi’nden destek aldı.

İlginizi çekebilir:

Sanmar’dan Fransa’ya kompakt liman römorkörü

Bunu Paylaşın