Çin gemi inşada zirveyi bırakmıyor

MDN Editör

Çin, 2024 yılının ilk dokuz ayında deadweight (dwt) bakımından yeni inşa siparişlerinde yüzde 74,7’lik paya ulaşarak küresel gemi inşasındaki liderliğini pekiştirdi. Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Çinli tersanelerin üretim kapasitesi ve yeni siparişlerdeki artış, ülkenin sektördeki üstün konumunu daha da sağlamlaştırdı.

Bakanlık verilerine göre, 2024’ün ilk dokuz ayında Çin’in gemi inşa üretimi bir önceki yıla göre yüzde 18,2 artarak 36,34 milyon dwt’ye ulaştı. Yeni siparişlerde ise Çinli gemi yapımcıları 87,11 milyon dwt hacimle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51,9’luk bir artış sağladı. Bu artış, eldeki toplam sipariş defterini yüzde 44,3 büyüterek 193,3 milyon dwt’ye çıkardı.

İlginizi çekebilir:

Çinli Zhoushan Pacific Ocean Engineering’den metanol dönüşüm projesi

Çinli tersaneler, küresel gemi inşa üretiminde yüzde 55,1’lik pazar payına sahipken, yeni alınan siparişlerde yüzde 74,7 ve eldeki siparişlerde yüzde 61,4’lük bir pay ile sektördeki hakimiyetini sürdürüyor. Armatörlerin emisyonları azaltmaya yönelik çevreci çözümler arayışı hızlanırken, Bakanlık, Çin’in ilk üç çeyrekte tüm ana gemi tiplerini kapsayan ve yüzde 70’ten fazlası yeşil teknolojilere dayalı olan küresel yeşil gemi siparişlerini aldığını vurguladı.

DNV’nin Alternative Fuel Insight raporuna göre, 2024’ün ilk dokuz ayında dünya genelinde 370 alternatif yakıtlı gemi siparişi verildi. Bakanlığın verileri, Çin’in 18 ana gemi tipinden 14’ünde yeni inşa siparişleriyle dünya çapında lider konumunu koruduğunu gösteriyor.

Kaynak: Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın