Çeksan, Ronja Supporter’ı denize indirdi

MDN İstanbul

Çeksan Tersanesi tarafından Norveç’e ihraç edilmek üzere inşa edilen Ronja Supporter, 11 Mart 2016 tarihinde denize indirdi. Norveçli Aas Mek. Verksted firması tarafından Çeksan Tersanesi’ne sipariş edilen canlı balık taşıma gemisi Ronja Suppoter için Gemi ve Yat İhracarçıları Birliği ve Çeksan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak’ın ev sahipliğinde düzenlenen denize indirme törenine Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran, Aas Mek. Verksted temsilcileri ve denizcilik sektöründen çok sayıda davetli katıldı.

Denize indirme töreninde bir konuşma yapan Başaran Bayrak, Ronja Supporter’ın 6 gemilik siparişin son parçası olduğunun altını çizerek Çeksan’ın kuruluşundan bu yana 27’si ihraç olmak üzere 68 gemi inşa ettiklerini söyledi. Bayrak, 70 metre boyunda 12 metre genişliğinde 5.9 metre derinliğinde olan geminin bin 800 ton hacimli ve içerisinde canlı balık taşıma ambarları bulunduğunu ifade etti.

“Çeksan Tersanesi olarak yurt dışına ihraç edeceğimiz 22. gemiyi denize inidiriyoruz. Yıllar boyunca hem yeni inşada hem tamirde işini iyi yapan ve işi zamanında teslim eden bir tersane olmamız sayesinde müşterilerimizin isteklerini en iyi şekilde karşılamayı başardık. Bunlara ek olarak  İDO 4 adet arabalı vapur, İzmir Büyükşehir Belediyesi için yapılan 3 adet feribot inşa edildi. Türkiye’nin ilk yerli sismik araştırma gemisini TÜBİTAK için yaptık. Denizcilik krizine karşın teknolojisi yüksek özel tip gemi projeleriyle iş yoğunluğumuzu sürdürüyoruz.”

Başaran Bayrak’ın ardından siparişi veren armatör Aas Mek. Verksted firması adına konuşan Engin Sezen, planlanan tarihten 1,5 ay önce teslimatı yapılan geminin, Çeksan Tersanesi’nin ne kadar hassas ve kaliteli bir tersane olduğunun kanıtı olduğunu söyledi. Engin Sezen, Çeksan Tersanesi ile 20 yıldır işbirliğinde bulunduklarını ve bunu devam ettirmekten memnuniyet duyacaklarını belirtti.

“Sektöre destek vermeye hazırız”

Geminin yapımında emeği geçen çalışanlara ve Çeksan Tersanesine teşekkür eden Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2023 hedeflerine yeni ürünlerle yeni coğrafyalara ihracat yaparak ulaşılabileceğini kaydetti.

“Türk gemi inşa sanayi, ihraç ettiği gemilerin yarısından fazlasını Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediyor. Son yıllarda özellikle de Suudi Arabistan, Ürdün ve Panama gibi farklı pazarlara da ihracat yapıldığını görüyoruz. Ekonomi yönetiminin her zaman sözünü ettiği pazar çeşitlendirmesini gemi inşa sektörünün gayet iyi şekilde başararak dünyada önemli bir noktaya ulaştı.

Ülkemiz özel maharet ve işçilik isteyen, katma değeri yüksek gemi inşa eden sayılı ülkelerden biri. Kimyasal tankerde, yatta, orta ölçekli gemi ve kosterlerde Türkiye bir üretim markası haline gelmeyi başardık. Halihazırda faal olan 77 tersanemize kısa zaman içinde 26 tane daha tersanenin eklenmesiyle birlikte üretim kapasitemiz artacak. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında da 10 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağımıza eminim.

Sektörümüze yönelik olarak teşvik sistemimiz kapsamında, tersanelerimizin inşa edecekleri gemilere özel olarak, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti ve yatırım döneminde istihdam edilen işçiler için ödenecek sigorta primi işveren hissesi desteği sağlıyoruz. Sadece tersanelerin modernizasyonuna yönelik yatırımlar için ise ‘Genel Teşvik Uygulamaları’ çerçevesinde KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti uyguluyoruz. Yurt içinde gemi inşa ettirmek ya da yurt içinden yeni bir gemi satın almak yoluyla gerçekleştirilecek olan deniz yolu ile yük veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımların da “öncelikli alanlarda yapılacak yatırımlar” kapsamında değerlendirilerek 5. Bölge desteklerinden yararlandırılıyor.

Armatör firmalarımız KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ve faiz desteği desteklerimizden istifade ediyorlar. Gemi inşa sektöründeki teşvik beklentilerini biliyoruz, konuyu analiz ederek değerlendiriyoruz. Fayda getireceğine inandığımız her konuda destek vermeye hazırız.”

Bunu Paylaşın