Büyüme ve enflasyonda şampiyon

MDN İstanbul

Türkiye’nin hızlı büyümesi beraberinde enflasyonda da liderliği getiriyor. Türkiye’deki 2010 sonu tahmini enflasyon diğer bölgelerin ciddi olarak üstünde

Dünya nefesini tutmuş Avrupa’nın borç krizinden çıkıp çıkamayacağını izlerken, Türkiye son dönemlerde bazı finansal piyasa göstergelerinde diğer birçok gelişmekte olan ülkeden daha iyi bir performans gösteriyor. Peki ama Türkiye ekonominin temel taşı olan makro ekonomik göstergelerde rakibi olan diğer gelişmekte olan ülkelere karşı ne durumda? Finansal piyasalarda yaşanan üstünlük, ekonominin can damarlarına kadar sirayet edebiliyor mu? Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Birimi’nin dünyanın önde gelen yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch’in verilerinden yararlanarak hazırladığı rapora göre, Türkiye hem büyümede hem enflasyonda açık ara şampiyon. Rapora göre Türkiye 2010 büyümesini Asya ortalamasının bile üzerinde kapatacak. Asya’da Çin, Hindistan, Tayvan gibi ülkeler Türkiye’den daha hızlı büyüyecekler ama bölge ortalaması Türkiye’nin altında kalıyor. Türkiye’nin büyüme hızı aynı bölgede olduğumuz gelişmekte olan Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Körfez Bölgesi ülkelerinin ise oldukça üzerinde.

Türkiye’nin kamu borcu en düşükler arasında değil
Ancak Türkiye’nin hızlı büyümesi beraberinde enflasyonda da liderliği getiriyor. Türkiye’deki 2010 sonu tahmini enflasyon diğer bölgelerin ciddi olarak üstünde. Asya ülkelerinin 2010 yılı büyüme tahminleri yüzde 7, enflasyon tahminleri ise yüzde 3.1 iken, Latin Amerika ülkelerinde büyüme yüzde 5.9, enflasyon ise yüzde 4 bekleniyor. Gelişmekte olan Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde ise büyüme yüzde 3.5, enflasyon yüzde 4.8 bekleniyor. Buna karşın Türkiye’de ise büyüme yüzde 7.9, enflasyon beklentisi ise yüzde 7.7 ve rakip ülkelere göre büyük fark oluşturuyor. Raporda dikkat çeken bir başka karşılaştırma ise ülkelerin kamu borcu. Buna göre, bütün bölgelerde kamu borcu Türkiye’den daha yüksek ülkeler olmakla birlikte, Türkiye’nin kamu borcu bütün bölgelerin ortalamasının üstünde. 2010 bütçe açığı Türkiye’den sonra bir  tek  gelişmekte olan Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da daha yüksek.
Kamu maliyesi ile ilgili göstergelerde büyük ihtimalle piyasaların önem verdiği nokta, borcun ileriye dönük olarak düşüp düşmemesi. Türkiye’nin borcu şu anda en düşükler arasında olmayabilir; ama 2010 yılında 2009 yılına göre düşmeye başlamış olması ve 2011 yılında da düşmeye devam edecek olması, borcun seviyesinden daha önemli.

En zayıf nokta dış borç göstergeleri
Türkiye’nin diğer bölge ortalamalarına göre en zayıf performansının dış borç göstergelerinde olduğu gözüküyor. 2010 sonunda Türkiye cari işlemler açığı en yüksek ülkelerden bir tanesi olacak. Dış borç oranı gelişmekte olan Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Körfez Ülkeleri’nden daha düşük ama Asya ve Latin Amerika’da durumlar çok daha iyi. Türkiye’de ihracatın ve rezervlerin borcu karşılama oranları cari işlemler fazlası veren Asya ve Körfez Ülkeleri’nden de, bizim gibi cari işlem açığı veren gelişmekte olan Avrupa ülkelerinden de daha düşük. Türkiye’nin cari açığın GSYH’ya oranının yıl sonunda yüzde -5.5 olması beklenirken, dış borcun GSYH’ya oranının yüzde 39.6, dış borcun ihracata oranın ise yüzde 177 olması bekleniyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın