Birleşik Krallık ve Belçika elektrik kullananlara para ödüyor

MDN MEDIA

İngiltere’nin düzenleyici kurumu Gaz ve Elektrik Piyasaları Ofisi (Ofgem) tarafından daha fazla enterkonnektör gelişimini teşvik etmek amacıyla belirlenen tavan ve taban rejimi kapsamında düzenlenen ilk denizaltı elektrik kablo bağlantısı olan Büyük Britanya (GB) ve Belçika arasındaki enterkonnektör, her iki ülkedeki tüketicilere 43 milyon dolardan fazla geri ödeme yapacak

Ofgem’in ilk beş yıllık değerlendirme döneminin sonunda işletme ve mali duruma ilişkin ilk dönem sonu değerlendirmesi (EPA), Birleşik Krallık düzenleyici kurumunun üst sınır ve taban rejimi kapsamında düzenlenen ilk elektrik enterkonnektörü olan Nemo Link enterkonnektörü için açıklandı. Bu değerlendirme, ikisi inşaat aşamasında ve diğer ikisi de prensipte üst sınır ve taban rejimine sahip olmak üzere dört enterkonnektörün faaliyete geçmesini teşvik etmeyi başardı.

Nemo Link enterkonnektörünü işletmek üzere lisans alan Nemo Link Limited (NLL) şirketine Aralık 2014’te üst sınır ve taban rejimi verilmesinin ardından Ofgem, 2019 yılında proje için üst sınır ve taban seviyelerini belirleyerek, enterkonnektör geliştiricilerinin 25 yıllık işletme süresi boyunca kazanabilecekleri minimum ve maksimum getiriyi sağladı ve bu getiri, varsayılan rejim için rejimin başlangıç tarihinden sonra her beş yılda bir değerlendirildi.

Sonuç olarak, ilgili herhangi bir değerlendirme döneminde üst sınırın üzerinde kazanılan gelir, ülkelerindeki kullanıcıların şebeke ücretlerini azaltmak için GB ve Belçika sistem operatörlerine (SO’lar) 50/50 esasına göre iade edilir. İlgili herhangi bir değerlendirme döneminde gelir tabanın altına düşerse, Nemo Link taban seviyesine kadar SO’lar tarafından tazmin edilecek ve bunlar kendi şebeke ücretleri yoluyla maliyetleri karşılayacak.

Nemo Link Limited’e göre bu, firmanın tavan ve taban rejiminin pilot projesi için “önemli bir kilometre taşı” olarak tanımladığı şeye ulaşan ilk enterkonnektördür ve beş yıllık kümülatif 185 milyon £ (yaklaşık 235,2 milyon $) gelir elde ederek tavanın üzerine çıkmıştır – bunun enterkonnektör projesi için “dikkate değer” bir mali başarı olduğu söylenmektedir. Yılda 1.7 milyon Birleşik Krallık evine enerji sağlama kapasitesine sahip olan enterkonnektör, yaklaşık 29 TWh enerjinin taşınmasını kolaylaştırdı.

Ayrıca şirket, 2022 yılında tüketicilere 117 milyon Sterlin (yaklaşık 148,8 milyon Dolar) iade edildiğini, şimdi ise Belçikalı ve İngiliz tüketiciler arasında eşit olarak paylaşılmak üzere 68 milyon Sterlin (86,5 milyon Dolar) daha tahsis edildiğini açıkladı. Nemo Link Limited, ilk beş yıldaki yüzde 97,78’lik kullanılabilirlik oranı ve müşterilerinin desteği olmadan bu başarının mümkün olamayacağını iddia ediyor.

Nemo Link’in faaliyete geçtiği günden bu yana 1.4 milyon tondan fazla karbon tasarrufu sağladığına inanılıyor ki bu da 650,000 arabanın yollardan çekilmesine eşit. İklim hedeflerine ulaşmak için yeşil elektrik ve karbonsuzlaştırma çabalarını artırmanın bir yolu olarak Avrupa genelinde birçok yeni enterkonnektör projesi ortaya çıkıyor.

Kaynak: Offshore Energy

Bunu Paylaşın