Birleşik Krallık Donanması, RFA Proteus’u hizmete alacak

MDN İstanbul

Birleşik Krallık Kraliyet Donanması (RN), deniz yatağı savaş riskinin artması karşısında, planlanan iki Çok Amaçlı Okyanus Gözetleme Gemisi’nden (MROSS) ilki olan RFA Proteus’u hizmete almaya ve işletmeye hazırlanıyor.

Gemi ilk olarak Ocak 2023’te ticari açık deniz destek sektöründen satın alınmıştı. Tersanede tamamlanan çalışmalar, geminin mevzuata tamamen uygun kalmasını sağlamak için rutin bakımı da içeriyor.

Birleşik Krallık Kraliyet Donanma Sözcüsü 20 Eylül’de Naval News’e verdiği demeçte, “Proteus’un filoya katılmaya tamamen hazır olduğundan emin olmak için artık deniz denemeleri ve değerlendirme dönemi olacak Proteus’u bu yılın sonlarında operasyonlara hazır hâle getirmeye kararlıyız” dedi. 

Birleşik Krallık Kraliyet Donanması’nın Birinci Deniz Lordu ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Amiral Sir Ben Key, 6 Eylül’de Londra’da Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nün Gelibolu Anma Konferansı için yaptığı konuşmada, Proteus‘un CUIW yeteneğinin gerekliliklerini karşılamada getireceği operasyonel faydaları ayrıntılı olarak anlattı.

Devam eden CUI tehdidinin operasyonel gerçekliğini, özellikle de devam eden Rus-Ukrayna savaşının stratejik yayılma riskini gündeme getiren Amiral Key,  “Rusya- Ukrayna savaşının sonuçları açıkça Ukrayna topraklarının ve Karadeniz’in ötesine uzanıyor. 2022’de Nordstream boru hatlarına yapılan saldırı, hâlâ ilişkilendirilmemiş olsa da, ikinci dereceden bir sonuç gibi görünüyor…. Bu aynı zamanda deniz yatağındaki kritik ulusal altyapının savunmasızlığı konusunda da bir uyanma anıydı. İster gaz, ister elektrik, ister ekonomimiz için hayati önem taşıyan verileri taşıyor olsun, bu kablolar ve boru hatları Birleşik Krallık çevresindeki deniz tabanının her bir parçasını çapraz olarak geçiyor ve dünyanın üçte ikisini oluşturan açık denizlerin çok ötesine geçiyor” dedi.

(Naval News)

Bunu Paylaşın