Beşiktaş Denizcilik’ten sektöre moral: 4 LPG siparişi

MDN İstanbul
Beşiktaş Gemi İnşa A.Ş, 28 Mart Cumartesi günü Europort İstanbul Denizcilik Fuarı’nda bulunan standında İtalyan Gas & Heat firması ile 4 adet LPG tankeri inşa etmek üzere anlaşma imzaladı

Beşiktaş Gemi İnşa A.Ş’nin İtalyan Gas & Heat firması ile imzaladığı, toplam inşa bütçesi 60.000.000 Euro olarak açıklanan 4 LPG tankeri anlaşması sektöre büyük moral verdi. Yalova Altınova bölgesinde kurulan Beşiktaş Tersanesi’nde inşa edilecek gemiler 2010 yılı başından itibaren teslim edilecek. Beşiktaş Grup CEO’su Yavuz Kalkavan anlaşmayla ilgili olarak MarineDeal News’a şu açıklamalarda bulundu:
1) Bugünün sizin için anlamını paylaşabilir misiniz?
Biz Türkiye’nin en gelişmiş tersanelerinden bir tanesini Yalova-Altınova’da kurduk.
Beşiktaş Denizcilik Grubu olarak bir süredir takip ettiğimiz 4 adet LPG gemisinin inşa anlaşmasının tamamlanması tamamen tesadüf olarak bugüne denk geldi. Bu iki gün evvel dahi planlı değildi ama kontrat hazır olduğu için bu merasimi bugün yapalım dedik. Bu bizim için de çok anlamlı, denizcilik sektörü için de. Ayrıca sektörün beraber iş yaptığı, bankacılık sektörü başta olmak üzere, diğer sektörler açısından da çok anlamlı. Bu kontrat gösteriyor ki çalışılırsa, mücadele edilirse hala sektörde iş imkanları var. Avrupa büyük bir potansiyele sahip ve bu zengin kıtadan daha başka projeler de gelebilir.

2) Hangi banka ile çalışıyorsunuz ve kredi oranı nedir?
Biz Türkiye’de ve yurtdışında, sektörde yer alan birçok banka ile çalışıyoruz. Türkiye’deki tüm bankalar ile ilişkilerimiz son derece kuvvetli. Bazen projeleri de paylaştırıyoruz. Mesela bu dört gemiyi çeşitli bankalara paylaştırmayı düşünüyoruz.

3) Peki bu projelerin arkası gelecek mi?
İnşallah, çalışacağız. Biz kendimiz için de gemi yapıyoruz, dışarıdan da kontrat almaya çalışıyoruz. Avrupa’nın özellikle küçük tonajda, küçük araba taşıyan ro-ro gemileri, yolcu gemileri, nehir tipi gemiler gibi özel tip küçük projeleri var. Bu projeler hiçbir krizde ortadan kalkmıyor. Çünkü sürekli ihtiyaç var. Biraz da geçmiş dönemin verdiği rahatlıktan ötürü Türkiye bu pazara istediği kadar giremedi daha. Ama bu dönemde bu pazarlardan iş almak için çok inançlıyız, sıkı çalışıyoruz.

4) Gemi tipinde bir uzmanlık düşünüyor musunuz?
Biz tanker sektöründe uzmanız. Bugün kontratı tamamlanan gaz tankeri de uzmanlığımızın yeni bir açılımı. Gaz tankeri konusunda uzman değiliz ama bir uzmanla birliktelik yaptık, basın bülteninde yer aldığı üzere. Beşiktaş Denizcilik’in 1960 yılından beri tanker armatörü ve BP şirketiyle 59 yıllık birlikteliği var. Bugün Türkiye’de çok az sektörde böyle bir sürekli işbirliği mevcuttur. Bu uzmanlığımızı gaz tankerlerine taşıyoruz. Bununla birlikte diğer projeleri de takip ediyoruz ama asıl uzmanlığımız tanker.

5) Bu işlerin dışında Beşiktaş Grup için neler yapacaksınız? Başlanan bir proje var mı?

Şu anda devam eden 18 bin dwt’luk bir kimyasal tanker projemiz var, geçen sene projelendirilen. Dört tane 4100 tonluk kimyasal tanker projemiz var. Yurtdışında gemi inşalarımız devam ediyor. Tabii ki kendimiz için inşa ettiğimiz projeleri yavaşlattık, bazılarını iptal ettik, bazılarını da erteledik. Son yıllarda teslim ettiğimiz projeler Beşiktaş Dizayn ile çıkan gemiler. Tanker dizaynı konusunda bütün birikime sahibiz. Diğer tasarımcılara danışmanlık yapıyorduk. Artık kendi dizaynlarımızı da yapıyoruz.
Bundan sonra bizim kapasitemiz kendimiz için fazlasıyla yeterli. Hatta dışarıdan da iş almamız lazım. Ayrıca tamire de başlıyoruz. 100 bin tonluk gemileri kabul edebilecek bir kuru havuzun inşaatı bitti. Temmuz ayından itibaren kuru havuzumuzda gemi tamir faaliyetlerimize başlıyoruz.

Bunu Paylaşın