BAUTÜRBAM 9-10 Kasım’da Türk Boğazları Sempozyumu düzenliyor

MDN İstanbul

22 haziran 1936 tarihinde İsviçre’nin Montreux Şehrinde konferans çalışmaları başlatılan ve 20 Temmuz 1936 tarihinde katılımcı devletler tarafından imza altına alınan Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi, 09 Kasım 1936 tarihinde uluslararası kabul görmüş ve yürürlüğe girmiştir. 2016 yılı, bu sözleşmenin kabulünün ve yürürlüğe girişinin 80. yıldönümü. Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve araştırma Merkezi (BAUTÜRBAM), Haziran 2013 tarihinde Kaptan Saim Oğuzülgen’in öncülüğünde ve girişimleri ile kurulmuş olup diğer denizcilik alanları yanında özellikle Türk Boğazları ile ilgili farkındanlık oluşturmak gayesi ile çalışmalar yapmaktadır. Türk Boğazları ile ilgili önemli çalışmalarından bir diğeri de; 09-10 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları ve Uygulama Merkezi (BAUTÜRBAM) nin öncülüğünde ve girişimleri ile 09-10 Kasım 2016 tarihlerinde, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü B Konferans salonunda, Türk Boğazları ile ilgili ve yetkili Kamu Kurum ve Kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel şahısların katılım ve katkıları ile “80 YILINDA MONTREUX TÜRK BOĞAZLARI SÖZLEŞMESİ SEMPOZYUMU” isimli bir etkinlik düzenlenecektir. Montreux Türk Boğazları Sözleşmesinin uluslararası yürürlüğe giriş tarihinin 9 Kasım olması ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye ve Dünya insanlarının barışına armağanı olan bu sözleşmenin uluslararası yürürlüğe giriş tarihinin akabinde ve 10 Kasım 1938 tarihinde vefat etmiş olmasının büyük anlam taşıması doğrultusunda, sempozyumun 2. gününde (10 Kasım 2016) sabah bölümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsına saygı duruşu yapılacak ve o zamanı yaşayan ailelerin bireylerinden özel anı konuşmaları yapılacaktır.

Düzenlenecek Sempozyum; Birinci Dünya Harbinin (1914-1918) Galip Devletleri ile İstiklal Savaşı’nın galip devleti Türkiye Cumhuriyeti arasında, 1923 senesinde imzalanan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin siyasi tanınmasını ve coğrafi sınırlarının belirlenmesini sağlayan Lozan Antlaşması ve onun mühürü olarak 1936 senesinde imzalanan Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi ile Türkiye Cumhuriyeti  Devleti’nin yönetiminde  Türk Boğazları’nın barış ve dostluk yolu olduğu, bu su yolunun dünya denizciliğine ve dünya insanlarının yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanmasına önemli katkılarda bulunduğu, dünya üzerinde yüzer cephanelikler ve kaleler olarak isimlendirilen savaş gemilerine bu sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmek kaydı ile, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin belli tonajdaki savaş gemilerine belli zaman için geçiş müsaadesi ve imkanı verdiği, çok uluslu savaş gemilerinin dilediğince geçiş yapma imkanı bulamadığı ve dolayısı ile Karadeniz’in de bir barış ve dostluk denizi olduğu, ticaret gemilerinin ise gece ve gündüz bayrağı ve yükü ne olursa olsun geçiş serbestisi hakkından istifade edebildiği, bu geçiş serbestisi hakkının dilediğince geçiş hakkı değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 1994 senesinde yürürlüğe koymuş olduğu ulusal yasal düzenleme olan Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü hükümleri doğrultusunda belirlemiş olduğu kurallara uyarak, belirlemiş olduğu güzergahtan geçebilme hakkı olduğu, vb. Türk Boğazları ve Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi çeşitli ile ilgili konularda uzmanları tarafından sunumlar yapılacak ve Türk Boğazları ve Montreux Türk Boğazları Sözleşmesiyle ilgili konularda farkındalık oluşturulmaya çalışılacak bir etkinlik olacaktır.   

Bunu Paylaşın