‘BalWin4’ ve ‘LanWin1’ yeni kablo üretimi başladı

MDN MEDIA

İletim sistemi operatörü TenneT’nin açık deniz şebeke bağlantı sistemleri için yeni kabloları BalWin4 ve LanWin1’in üretimi, Güney Kore’nin Donghae kentindeki kablo üreticisi LS Cable & System’da başladı

TenneT‘e göre 525 kV gerilime sahip yeni kablolar, açık deniz rüzgar enerjisinin iletim gücünü yeni bir seviyeye taşıyor. Açıklamaya göre 2 GW’lık doğru akımın uzun mesafelere çok az kayıpla iletilmesi mümkün hâle geliyor.

Şimdiye kadar, TenneT’in 900 MW’lık projelerinde açık deniz şebeke bağlantıları için 320 kV kablolar kullanıldı. Üretimin başlaması, TenneT’nin Mayıs 2023’te Jan De Nul Group, LS Cable & System ve Denys’ten oluşan konsorsiyumla imzaladığı çerçeve anlaşmasının bir parçası Kuzey Denizi’ndeki TenneT şebeke bağlantı projeleri için dört adet 525 kV doğru akım sisteminin üretimini ve döşenmesini içeriyor. Güney Koreli üretici LS Cable & System tarafından üretilen ilk DC kablolar, ‘BalWin4’ ve ‘LanWin1’ ağ bağlantı projelerine yönelik olacak.

Üretimin teknik özellikleri

Artı ve eksi kutba ek olarak, gelecekte her iki ağ bağlantısı için de metalik dönüş iletkeni adı verilen bir ek döşenecek ve bu, bakım veya onarım çalışmaları durumunda elektriğin kullanılmaya devam etmesini sağlayacak. TenneT’e göre üç kablo ek bir iletişim kablosuyla desteklenecek. ‘BalWin4’ ve ‘LanWin1’ projeleri için toplam 1.650 kilometre kablo üretilecek.

Üretimin 2028 yılında tamamlanması planlanıyor. Denizde döşemeye 2026 yılının ikinci yarısında başlanması bekleniyor. Bu amaçla Jan De Nul Grubu, 525 kV doğru akım kablolarının deniz tabanına taşınması ve döşenmesi için özel olarak tasarlanıp sipariş edilen döşeme gemisi “Fleeming Jenkin”i kullanacak.

Kaynak: Schiff&Offshore / Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın