Bakan Bayraktar: Oruç Reis, Süveyş Kanalı’nı geçti

MDN İstanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Oruç Reis’in (sismik araştırma gemisi) Süveyş Kanalı’nı geçerek Somali’ye doğru güvenle ilerlediğini bildirdi

Sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, 5 Ekim’de İstanbul Boğazı’ndan Somali’deki yeni görev yerine uğurlanan Oruç Reis’e ilişkin “Oruç Reis sismik araştırma gemimiz, beraberindeki destek gemileri ve Deniz Kuvvetlerimize bağlı fırkateynlerle Süveyş Kanalı’nı geçerek Somali’ye doğru güvenle ilerliyor.” paylaşımında bulundu.

Oruç Reis, Somali açıklarında sismik veri toplayacak

Türkiye’nin yerli ve millî imkânlarla geliştirdiği Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Somali açıklarında petrol ve doğal gaz için veri toplamaya hazırlanıyor. Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotasını takip ederek Somali açıklarına ulaşacak olan Oruç Reis’in, ekim sonuna doğru sahada faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Ruhsatı alınmış 3 deniz yetki alanında yapılacak sismik çalışmalar, Türkiye’nin enerji arama çalışmalarında önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Sismik çalışmalar ve refakat eden gemiler

Oruç Reis, Somali açıklarında 3 ruhsat sahasında ilk defa üç boyutlu sismik veri toplayacak. Yaklaşık 7 ay sürecek bu çalışmalar, bölgedeki petrol ve doğal gaz kaynaklarına dair önemli veriler sağlayacak. Gemiye görev süresi boyunca Türk Donanması’ndan 2 fırkateynin yanı sıra Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de refakat edecek.

Sonuçlara göre sondaj başlayacak

Toplanan sismik veriler Ankara’da analiz edildikten sonra sonuçlara bağlı olarak sondaj çalışmalarına başlanacak. Oruç Reis’in, Somali açıklarında gerçekleştireceği bu faaliyet, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlamada stratejik bir hamle olarak değerlendiriliyor.

İlginizi çekebilir:

Oruç Reis Araştırma Gemisi cumartesi günü Somali’ye doğru yola çıkacak

Bunu Paylaşın