Babcock Team 31 yeni fırkateyn tasarımını sundu

MDN İstanbul


Babcock Team 31, İngiliz Kraliyet Donanması için önerdiği yeni Type 31e savaş gemisinin detaylarını açıkladı. ‘Arrowhead 140’ adlı tasarım, Kraliyet Donanması’nın halihazırdaki beş adet Type 23 fırkateyninin yeni Type 31’lerle değiştirilmesini kapsayan ve yaklaşık 1,63 milyar dolara mal olacak yeni gemi inşa projesi için yarışacak.

Proje için Babcock’un önderliğinde bir araya gelen konsorsiyumda Thales, OMT, BMT, Harland & Wolff ile Ferguson Marine firmaları yer alıyor. Arrowhead 140’ın tasarımı ise hâlen Danimarka Kraliyet Donanması’nda hizmet veren gemilerin tasarımına dayanıyor.

Konsorsiyum tarafından yapılan açıklamada; OMT tarafından üretilen Iver Huitfeldt gemi omurgasını giderek geliştirmekte olan İngiliz mühendisliğine dayanan Arrowhead 140 tasarımının, halihazırdaki program risklerini azaltacağı savunuldu. 140 metre uzunluğundaki gemide, ekonomik yaşam boyu desteği sağlayan bütünleşik iFrigate dijital teknolojisi bulunuyor.

Babcock Direktörü Craig Lockhart basına verdiği demeçte, “Arrowhead 140’ın üretimi, konsorsiyumda yer alan iş ortaklarının farklı lokasyonlardaki tesislerinde gerçekleştirilecek. Standart bir 120 metrelik gemiye oranla daha uzun süreli beka kabiliyeti, işletim sistemi ve kapasiteye sahip olacak. Bu geminin ekstra bir maliyete gerek olmadan üretilmesi, daha gelişmiş bir radar performansı sağlaması, platform stabilitesini yükseltmesi ve mürettebatın konforundan ödün vermeden, kötü hava şartlarında daha iyi bir helikopter operasyonuna olanak vermesi; bütün bu açılardan bakıldığında, günümüz donanmalarının kapasitelerini önemli oranda artıracağına inanıyoruz,” diye konuştu.

Tasarım, Thales’in geliştirdiği TACTICOS savaş yönetim sisteminin en son sürümünü tüm mimari yönleriyle içeriyor. 25 yıldır hizmet veren ve dünya çapındaki 24 donanmaya ihraç edilen bu sistem ve teçhizat paketi, üzerine uygulandığı platformun ömrüne göre esneklik göstermesinin yanı sıra, savaş sisteminin yeteneklerini de en üst seviyeye çıkarıyor.

İngiliz BAE Systems da Type31e fırkateyni için geliştirdiği tasarımını geçtiğimiz mart ayında sunmuştu. BAE, bu proje için Liverpool’daki Cammell Laird tersanesiyle iş birliği içerisinde bulunuyor. Sunduğu tasarım ise kısmen, Umman Donanması için daha önceden üretip teslim ettiği Khareef klası hafif savaş gemilerine dayanıyor.

Bunu Paylaşın