ASELSAN, üretkenliğin artırılmasında yapay zekâ kullanımını zorunlu görüyor

MDN İstanbul

ASELSAN Elektronik ve Yazılım Tasarım Direktörü Say, savunma sanayisinde üretkenliğin artırılması ve sistemlerin daha akıllı hâle getirilmesi için yapay zekânın artık tercih değil, zorunluluk olduğunu belirtti

ASELSAN Elektronik ve Yazılım Tasarım Direktörü Dr. Fatih Say, Mersin’de Tarsus Üniversitesi ev sahipliğinde organize edilen ’32. Sinyal İşleme ve İletişim Uygulamaları Kurultayı’nda soruları yanıtladı.

ASELSAN’ın, Türk Savunma Sanayisinin ‘amiral gemisi’ olduğunu dile getiren Say, bu sorumlulukla yapay zekâ alanındaki tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Say, yapay zekânın tüm sektörleri etkilediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Geliştirdiğimiz sistemleri daha akıllı hâle getirmek için yaklaşık 10 yıldır çalıştırdığımız yapay zekâ teknolojisi, aktif olarak sahadaki ürünlerimizde kullanılıyor. Özellikle son dönemde bu üretken zekânın herkesin ilgisini çekmesi ve büyük yatırımların bu alana yapılması, yapay zekâ teknolojilerine ivme kazandırdı.”

Bu alanda yaptıkları çalışmalara değinen Say, “ASELSAN olarak sistemlerimizi yapay zekâyla daha akıllı hâle getirecek, kullanıcısına çok az ya da gerektiğinde hiç eğitim almadan hemen sistemleri kullanabilir hâle getirecek ve bazı uygulamalarda insanı tamamen devreden çıkaracak senaryolar üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Say, Türkiye’nin, SİHA ve İHA üretimindeki başarısıyla dünyadaki dengeleri değiştirdiğini anlattı.

Yapay zekânın savunma sanayisindeki kullanımının önemli olduğunu belirten Say, şu değerlendirmede bulundu:

“Hem kendimizi daha üretken hem de sistemlerimizi daha akıllı hâle getirmek için yapay zekâ bizim için artık tercih değil, zorunluluk. İşin kritik kısmı ise her teknolojide olduğu gibi yapay zekânın da sadece barışçıl amaçla kullanılmaması. Aslında yapay zekâ bir yönüyle de bizim için tehdit olmaya başladı. Herkesin çok kolay şekilde ulaşabildiği bu teknolojiye hasımlarınız da erişilebiliyor. Bu nedenle bunun karşı tedbirini almaya çalışıyoruz. Ordumuza bu yetkinlikleri sağlamak için paydaşlarla beraber çalışıyoruz.”

“Harekât sahalarında çok fazla otonom unsur göreceğiz”

Yapay zekânın harekât alanlarında da değişikliklere neden olacağını dile getiren Say, “Otonom sistemler hayatımızda. Evimizdeki elektrikli süpürge bile artık otonom. Bu nedenle harekât sahalarında çok fazla otonom unsur göreceğiz. Bunun ilk çalışmalarını da yaptık. Yakın zamanda ‘Deniz Kurdu-II/24 Tatbikatı’ yapıldı. Orada insansız deniz araçlarımız ciddi anlamda bazı savaş senaryolarını otonom gerçekleştirdiler” ifadelerini kullandı.

“Geleceğin otonom sistemlerinin üzerinde çalışıyoruz”

ASELSAN’ın Yazılım Tasarım Direktörü Dr. Fatih Say, Türk ordusu için yapay zekâ teknolojilerine odaklandıklarını belirterek, “Mümkün olduğunca insanın işin içinde olmadığı ve belki sadece stratejik kararları verdiği, bu kararlar için birçok senaryoyu, senaryonun sonuçlarının neler olabileceğinin yapay zekâyla önerileceği geleceğin otonom sistemlerinin üzerinde çalışıyoruz. Okyanusun dibinden uzayın derinliklerine kadar her alanda ordumuza hizmet etmeye çalışan bir kurum olarak artık yapay zekâyla güçlenmiş ve desteklenmiş çözümlerle bu hizmeti vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

TRT Haber

Bunu Paylaşın