Anadolu Denizcilik Kulübü Soma’da tekne inşa edecek

MDN İstanbul

Anadolu Denizcilik Yat ve Yelken Kulübü Derneği Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerinin adını yaşatmak adına önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atmaya hazırlanıyor.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Olgun Soma’da 12 metrelik yelkenli yarış teknesi inşa edeceklerini kaydetti.
Faaliyetleri arasında denizciliğin her branşı ile kuruluş manifestosunda açıklandığı üzere, çevreye duyarlı insanlar grubu olarak; kara, deniz, hava ayrımı yapmadan sosyal faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydeden Olgun, proje hakkında açıklamalarda bulundu: “Tüm ülkemizi acıya boğan 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma ilçemizde meydana gelen facianın acılarını paylaşmanın yanında bu ve buna benzer “kazaların” olmaması, unutulmaması açısından “önemli bir etkinlik” kararı alınmıştır.
Projemiz, Soma sınırları içinde, Soma’lı emekçilerin alın terinin, Soma’nın tozlarına karıştığı bir ortamda, Soma’ya belki de yeni bir iş kolu yaratacak şekilde, meslek lisesi öğrencilerin de eğitileceği, tamamen performansa dayalı 12 mt’lik yelkenli yarış teknesinin imal edilmesi projesidir.
Tekne ismi, “Soma 301” olup, şehitlerin isimleri teknede yazılı olacak, yelkenini her açtığında, gerek adı ile, gerek yelkeni ile katıldığı tüm etkinliklerde “Soma”nın hatırlanmasına ya da unutulmamasına vesile olacak, bu şekilde de insanlarımızı bu türden kazaların olmaması için daha duyarlı olmaya yönlendirmiş olacaktır.”

Tüm faaliyetler gönüllülük
esasıyla yürüyor
Soma’da tekne imal edilecek bir donanımı olmadığını kaydeden Olgun, projenin tüm giderlerinin dernek üyeleri ve sektör temsilcileri tarafından ortaklaşa karşılanacağına değindi. “Tüm faaliyetlerini, “İMECE” usulü ile gerçekleştiren derneğimiz, deniz olmayan bir kentte, deniz aracı imal ederek, imal edilen aracı Soma ismi ile koşturarak, sürekli şekilde –Uyarma- bilgilendirme, eğitme görevlerini yerine getirmiş olacaktır.
Teknenin gelir ve giderleri, yasalar gereği derneğimizce tutulacak olup, periyodik olarak, belediye ve kamuoyuna açıklanacaktır. İmalatı takip eden dönemde, tekne faaliyetleri ile ilgili olarak gelir fazlası oluşması halinde bu tutar, Soma’lı şehit çocuklarının eğitimi için kullanılacaktır.”
Teknenin imalat alanı ve diğer hususlar ile ilgili Soma Belediyesi ile protokol imzalandığını kaydeden Olgun, yapılan tüm çalışmaların tamamen gönüllülük temelinde gerçekleştirilmekte olduğunu ve hiçbir yönetici ya da proje çizeni bu işlerden maddi kazanç elde etmeyeceğini vurguladı. Teknenin projesi Mimar Tanju Kalaycıoğlu tarafından yapılmıştır. Tekne imalatı üyemiz Ali İhsan Kılıç koordinatörlüğünde yapılacaktır. İnşa faaliyetine 29 Ekim 2014’te başlanmış olup, en geç 29 Ekim 2016’da denize indirilmiş olacaktır.
Tekne, ahşaptan özel baskı teknolojisi ile metal ve çini kullanılmadan, ana gövde imalatı yapılacaktır. Yelken direkleri özel alaşım olup, denize indirildikten sonra montajı yapılabilecektir.”
Teknenin ilk kaptanı Dernek Başkanı Bahri Olgun olacağı açıklanırken, ilk performans yarışçısı Tanju Kalaycıoğlu ve Ali İhsan Kılıç olacağı bildirildi.
2009 yılında kurulan Anadolu Denizcilik Yat ve Yelken Kulübü, 121 aktif toplam 218 üyesi bulunan bir Sivil Toplum Kuruluşu’dur.

Bunu Paylaşın