Amatör denizcinin eğitimi masaya yatırıldı

MDN İstanbul

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KUDENFOR), denizcilik alanında yaptığı çalıştaylara bir yenisini daha ekledi. Türk amatör denizciliğine katkı sağlayan tüm paydaşların bir araya getirildiği “Sadun Boro Rotasında Türk Amatör Denizcisinin Eğitimi’’ konulu çalıştay kasım ayında Rahmi M. Koç Müzesi’nde yapıldı.

5 Haziran 2015’te sonsuzluk seyrine yolcu edilen, Türk amatör denizciliğinin duayeni, mavi uygarlık rotasının kaptanı Sadun Boro’nun doğum günü olan 1 Kasım’da yapılan çalıştayda, Türk amatör denizciliğine katkı sağlayan tüm paydaşlar bir araya geldi.

Çalıştay’a, Sadun Boro’nun eşi Oda Boro ve kızı Deniz Kısmet Polat başta olmak üzere Türk amatör denizciliğinin öncü dünya gezginleri, TYF Başkanı Özlem Akdurak, Türkiye’nin ilk açık deniz yelkencilerinden Tolga Pamir, Hürriyet Gazetesi eski genel yayın yönetmenlerinden ve Sadun Boro dünya seyahatinin medya sponsoru Necati Zincirkıran, 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın Başdanışmanı ve çevreci Can Pulak katıldı.

12 farklı konu tartışıldı

110 katılımcının yer aldığı çalıştayda, Türk amatör denizcisinin eğitimi konusu, 12 farklı bildiri üzerinden tartışıldı. Bunun yanında geleceğe yönelik kısa, orta ve uzun vadelerde alınması gereken pratik, uygulanabilir, denetlenebilir, basit ve ekonomik çözüm önerileri sunuldu. Çalıştayda, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Deniz Ticaret Odaları, marinalar, su sporları kulüpleri ve sivil toplum örgütleriyle üniversitelerden katılan temsilciler, tüm sorun alanlarının kamu temsilcileriyle derinlemesine ve karşılıklı tartışılmasına da olanak sağlandı.

Sonuçlar kamu ile

paylaşılacak

KUDENFOR Direktörü Emekli Amiral Cem Gürdeniz, “Coğrafyası, nüfusu ve potansiyeline rağmen halkının denizcileşme idealine kavuşamadığı ülkemizde, amatör denizciliğin ve amatör denizci eğitiminin ekonomik yeteneklerimizin, çevre ve doğayla uyumlu şekilde geliştirilmesine ışık tutacak çalıştay sonuçları, başta kamu olmak üzere, amatör denizcilik sektörünü ilgilendiren tüm ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacaktır” dedi. Gürdeniz, konuşmasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yönetiminde, ilgili bakanlıkların desteği, Deniz Ticaret Odaları eşgüdümü ve tüm amatör denizcilik/su sporları kurum kuruluş ve sivil toplum örgütleri katılımıyla kısa süre içinde Amatör Denizcilik Şurası toplanmasının, amatör denizciliğimizin hedef ve strateji belirlemesine katkı sağlayacağını vurguladı. 

Bunu Paylaşın