Almanya’da batmakta olan şirkete 400 milyon Euro destek

MDN Editör

Almanya’da yaşadığı büyük mali kriz nedeniyle iflas noktasına gelen Meyer Werft Tersanesi, ekonomik geleceğini güvence altına almak için hükûmetten geniş destek aldı.

Meyer Werft Tersanesi’ni iflastan kurtarmak amacıyla başlatılan destek kapsamında Almanya Federal Hükûmeti ve Aşağı Saksonya eyaleti yaklaşık yüzde 80 oranında hisse satın alarak şirkete 400 milyon Euro katkı sağlamayı planlıyor.

Ayrıca, mevcut siparişlerin finansmanını stabilize etmek amacıyla, her biri yaklaşık 1 milyar Euro değerinde garanti de sağlanacak. Bu, kruvaziyer gemi inşaatı ve diğer endüstrilerde yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir.

Papenburg merkezli Meyer Werft, 225 yılı aşkın süredir Alman gemi inşa sanayisinin önemli bir parçası. Meyer Grubu bünyesinde faaliyet gösteren tersane, Rostock’taki Neptun Werft ve Finlandiya’daki Meyer Turku’yu da kapsıyor. Ancak, Finlandiya’daki Meyer Turku bu satın alma işleminden hariç tutuldu ve aile mülkiyetinde kaldı. 2022’de de Finlandiya hükümeti, Meyer Turku’yu likidite sıkıntılarını aşması için 80 milyon Euro desteklemişti.

Meyer Werft, pandemi, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve yükselen hammadde fiyatları nedeniyle finansal bir krizle karşı karşıya kalırken şirket, siparişlerin yüzde 80’inin teslimatta ödendiği gemi inşaatında kredilerle finansman sağlamak zorunda kalmıştı.

Şirketin 2031 yılına kadar toplam 11 milyar Euro değerinde siparişi bulunuyor ve sağlanan garantiler de bunlara hizmet edecek. Uluslararası düzeyde talep görmeye devam eden tersaneye yapılan bu yatırım, yalnızca Meyer Werft’te çalışan 3,000’den fazla kişiyi değil, aynı zamanda tedarikçiler ve hizmet sağlayıcılar aracılığıyla bölgedeki binlerce işin güvence altına alınmasına da katkıda bulunacak.

Ailenin hisseleri geri alma hakkı bulunuyor

Hisselerin Federal Hükûmet ve Aşağı Saksonya eyaleti tarafından planlı devralınmasına rağmen, bunun kalıcı olması amaçlanmıyor. Aksine, dahil olan tüm taraflar Meyer Werft’i uzun vadede özel sektöre tekrar kazandırmak için çalışmayı planlıyor.

Şirket sahibi Meyer ailesine de şirket geri alım hakkı tanındı.

Kaynak: Offshore-Energy/Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın