Almanya hidrojen yakıta geçecek

MDN MEDIA

İletim sistemi operatörleri (TSO’lar) Alman hidrojen çekirdek ağının geliştirilmesi için resmî başvuruyu Federal Ağ Ajansı’na (BNetzA) sundu


Almanya’daki eyaletler üstü gaz iletim şirketleri birliği olan FNB Gas, 22 Temmuz 2024 tarihinde ortak başvuruda bulundu.

Başvuruya göre optimize edilmiş çekirdek şebekenin toplam uzunluğu 9.666 kilometre olacak. Bunun 802 kilometresi diğer 16 potansiyel hidrojen şebekesi operatörünün (dağıtım şebekesi operatörleri) boru hatlarından oluşuyor.

Çekirdek şebeke esas olarak dönüştürülmüş doğal gaz boru hatlarından (yaklaşık yüzde 60) oluşuyor ve yatırım maliyetleri 19,7 milyar Euro . Besleme ve çıkış kapasiteleri sırasıyla yaklaşık 100 GW ve 87 GW.

FNB Gas, çekirdek şebekenin 2032 hedef yılına kadar “Almanya çapında, genişletilebilir, verimli, iklim dostu ve hızla gerçekleştirilebilir bir hidrojen şebekesi” için EnWG’de belirlenen hedefleri karşıladığını söyledi. FNB Gas ayrıca, projelerin uygulanmasında daha fazla esneklik yaratmak için EnWG’nin, belirli önlemlerin ancak daha sonraki bir tarihte 2037’ye kadar gerekli olduğu ortaya çıkarsa, onaylanmış bireysel çekirdek şebeke önlemlerini erteleme imkanı sağladığını belirtti.

BNetzA‘nın başvuru belgelerinin sunulmasından sonra en geç iki ay içinde çekirdek şebekeyi onaylaması bekleniyor. Onayın ardından TSO’lar çekirdek şebekeyi inşa etmeye başlayacak.

İlk hatların önümüzdeki yılın başlarında hidrojene dönüştürülmesi planlanıyor.

FNB Gas’a göre, BNetzA 2024’ün ikinci yarısında devreye alma ücretini belirleyecek. Buna ek olarak, hidrojen çekirdek ağının inşası için amortisman hesabının sağlanması ve finanse edilmesine yönelik sözleşme düzenlemelerinin hala hazırlanması gerekiyor.

Taşıma kapasitelerinin pazarlanması da dahil olmak üzere hidrojen için bir piyasa modeline ilişkin düzenlemelerin de hala geliştirilmesi gerektiğini belirten FNB Gas, özellikle piyasanın yükselme aşamasında depolama gibi gelecekteki piyasa rollerinin henüz netleşmediğine işaret etti.

Kaynak: Offshore Energy/ Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın