ABS Türkiye gemilerde LNG yakıt kullanımı semineri

MDN İstanbul

Sıvılaştırılmış Doğal Gaz’ın (LNG) son yıllarda inşa edilen gemilerde ana makina yakıtı olarak hızla kullanılmaya başlanması ile ilgili olarak, LNG’nin yakıt olarak kullanım sebeplerini, LNG kullanımının avantaj ve halihazırda çözüm bekleyen sorunlarını, gelecekteki kullanım oranını, bu konudaki son teknolojik gelişmeleri ve konuyla ilgili geliştirilen yeni klas kuralları, notasyonları ve IMO regulasyonlarıyla ilgili bütünün yer aldığı “Ana makina sevk sistemlerinde LNG gazının kullanılmasına yönelik” seminer ABS Türkiye tarafından ABS Houston, Londra ve Atina’dan konunun uzmanı olan Sean Bond, Raffaele Piciocchi ve Stavros Niotis tarafından sektörün kamu kurumları, tersaneleri, dizayn büroları, gemi işletmecileri ve üniversitelerden 160’ın üzerinde katılımcıyla 7 Mart 2014’de Marriott Otel Asia’da gerçekleştirildi.
Seminerden sonra konuyla ilgili görüşlerini aldığımız ABS Türkiye Ülke Müdürü Seyfettin Tatlı, LNG’ nin gemi sevk sistemlerinde yakıt olarak kullanılmasının sebepleri hakkında açıklamalarda bulundu.
“Hava kirliliğine sebebiyet veren Sox, Nox, PM ve CO2 salınımıyla ilgili yeni kurallar hızlıca ve yaygınlaşarak devreye giriyor. Hava kirliğini önlemek adına kullanılması mecburi olan düşük Sülfür oranlı sıvı yakıt (FO) temininin zorlukları ve Fuel Oil fiyatlarının zaman içinde artması, LNG kullanımını artıran sebeplerin başında geliyor. Ayrıca, ECA Bölgelerinde 1 Ocak 2015 itibariyle MARPOL kuralları gereği, Fuel Oil sulfur oranının yüzde 0.1’e kadar düşürülecek olması ve Avrupa Birliği’nin getirdiği düşük sülfür oranlı Fuel Oil kullanım zorunlulukları LNG alanındaki çalşımaların yoğunlaşmasına sebep oluyor.
Bunların yanında 1 Ocak 2020 itibariyle MARPOL Tier III Nox emisyon değerlerinin kullanılma zorunluluğunun getiriliyor. MARPOL nedeniyle ayrıca dünyada FO sülfür değerleri 1 Ocak 2020 itibariyle yüzde 0.5’e kadar düşürülecek.
Tüm yukarıdakiler göz önünde bulundurulduğunda, ana makina imalatçıları da doğal olarak sürekli pahalanan ve temini zorlaşan düşük sülfürlü fuel oil kullanımına alternatif olarak çeşitli çözüm yollarını geliştirmeye çalışıyorlar.
Bu çözüm yolları arasında; Damıtılmış yakıt kullanımı (Distillate fuel), Sox scrubber geliştirilmiş HFO (Ağır yakıt sistemleri) , İleri ana makina teknolojileri (Nox), İyileştirilmiş sistemler (Aftertreatment systems, Nox & PM) ve LNG yakıt sistemli ana makina ve yardımcı makinalar (LNG fueled propulsion and auxiliary systems) öne çıkıyor.”
Tatlı, son birkaç yıldır özellikle LNG taşıyan gemilerde orta devirli çift yakıtlı ana makinaların (medium speed dual M/E) seçilmesiyle birlikte, bu uygulamanın operasyon verimini artırdığını belirtti.
“Ancak bu uygulamanın makina dairesi alanını azalttığının ortaya çıkmasıyla birlikte LNG yakan dual ve single tip ana makinalar öncelikli olarak bazı Offshore Supply (OSV) sınıfı ve Ferry (yolcu) gemilerine uygulanmaya başlandı. Bu uygulamanın faydaları gözönünde bulundurularak diğer tip gemilerde de uygulamaya geçilmeye başlandı.”
Dünyada LNG yakıt uygulaması yapılan mevcut gemiler ve yeni inşa projeleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:
LNG yakıtlı mevcut gemiler:
n Barc: 2
n Kuru yük: 12
– Feribot: 35
– Offshore destek (OSV): 20
– Tanker: 2
– Römorkör: 6

Yeni inşası devam eden / planlanan gemiler :
– Barc: 3
– Kuru yük : 11
– Feribot: 13
– Offshore destek (OSV): 12
– Tanker: 15
– Römorkör: 2
Yukarıdaki listelenmiş olan LNG yakıtlı gemilerin başlangıç olduğu düşünülürse önümüzdeki 20 yıl içerisinde dunya tonajının hemen hemen yarısına yakınının LNG yakıtı ile çalışacağı tahmin edilmektedir, LNG kullanımının en önemli sorunlarının başında yakıtın çok düşük sıcaklıklarda (-160 C)depolanması ve transferinin zorlukları gelmektedir.
Seyfettin Tatlı, LNG ‘nin gemilerde yakıt olarak kullanımının yeni siparişlerle artacağını tahmin ettiklerini ve buna bağlı olarak da ABS olarak konuyla ilgili bir çok bilgiye ABS’in web sitesi www.eagle.org https://www.eagle.org’dan ücretsiz olarak ulaşılabileceğini ya da herhangi bir teknik desteğe ihtiyaç olunması durumunda ABS Türkiye Ofisine müracaat edilebileceğini bildirdi.

Bunu Paylaşın