ABS siber saldırılardan korunma yollarını anlattı

MDN İstanbul

“Cybersecurity Solutions” seminerinin açılış konuşmasını yapan ABS Türkiye Ülke Müdürü Seyfettin Tatlı; 30 sene önce Türkiye Gemi Sanayi – Pendik Tersanesi’nde ilk otomasyonlu “Unmanned  Engine Room” yani, insansız makine daireli gemi inşaatında mühendis olarak görev aldığını söyledi. Tatlı, yıllar içinde gelişen bilgisayar ve yazılımların gemilerde de uygulanmaya başlanmasıyla birlikte, siber risk sorununun bu alanda da önemli bir sorun haline geldiğini söyledi. Gemilerin birer yüzer fabrika veya otel benzeri, karışık bir yapıdan oluştuğunu, üzerinde binlerce ekipman ve onlarca insan ile sürekli haberleşme ağı içerisinde seyrettiğinden bilgisayar ve internet teknolojilerinin yoğun şekilde kullanıldığına değinen Tatlı, limanlar ve tersanelerde 3. parti çalışanlarının da sürekli değişerek gemileri ziyaret etmelerinin riski daha da artırdığını ifade etti.

Seyfettin Tatlı; “Özellikle son zamanlarda akıllı gemilerin üretilmesi bu riski katlayarak artırıyor ve doğal olarak da firmaların ve gemilerin kendilerini siber saldırılara karşı korumaya alma ihtiyaçları doğuyor. Bu nedenle IMO da konuyu ele alarak, denizde siber riskleri önlemek, gemilerdeki işleyişi ve sistem yönetimini de kontrol altına almak için ilgili bir “yönetmelik” çıkarma çalışmalarına başladı. Bu konu, ilave bir klas notasyonu oluşturulmasını işaret etmektedir” dedi.

Siber risklere yönelik koruma yolları anlatıldı

Seminerde, ABS Avrupa Cyber Security Müdürü Pantelis Skintis’de bir sunum yaptı. Gemilerde siber güvenliğin önemi, siber risklerin çeşitleri, sebepleri, önemlemleri ve risk faktörlerini içeren sunumun sonunda, siber riskin nasıl yönetilmesi gerektiği de örneklerle anlatıldı. Pantelis Skidis, sunumunda USCG’nin (United States Cost Guard) konu ile ilgili talepleri ve IMO’nun, 1 Ocak 2021 tarihine gün verdiği yeni düzenlemenin uygulanması konuları üzerine önemle durdu. Seminerde, UK Cyber Security Code, USCG NVIC 05-17, IACS  (International Maritime Organization of Societies) ve Singapore Maritime & Port Authority (MPA)’nin konuyla ilgili çalışmalarından da bahsedildi.

ABS, Cyber Security alanında ciddi çalışmalar yapıyor. ABS uzmanları gemilerin sistemlerini inceleyip firmalara teknik destek sunuyor. Bunun yanında gerekli manuel hazırlama gibi konularda da çözümler sunduklarını dile getiren Skintis, düzenlemenin gereklerini yerine getiren gemilere verilecek notasyonun da, katma değer sağlayacağını ve tercih edilmesinin bu anlamda avantaj olacağını sözlerine ekledi.

Seminerin diğer bir konusu ise, ABS Global Ship System Center Avrupa Direktörü Elias Kariambas tarafından sunuldu, Elias Pantelis sunumunda; ABS’in Avrupa’da Global Ship System Center’in çalıştıkları firmalara daha iyi ve hızlı hizmet sağlamak amacıyla kurulduğunu, gerek düzenlemeler ve gerekse gemilerin operasyonel performansını desteklemek için gerekli her türlü desteğin kendileri tarafından hızlı bir şekilde sunulmasını amaçladıklarından bahsetti.

Bunu Paylaşın