ABD’deki liman grevi büyük kayıplarla başladı

MDN Editör

ABD’nin Doğu Yakası’ndaki liman işçileri grevi başladı. Tedarik zincirinde ciddi aksamaların yaşanabileceği belirtiliyor. ABD Doğu ve Körfez kıyılarında faaliyet gösteren Uluslararası Liman İşçileri Birliği (ILA) üyelerinin başlattığı grevin yakın bir gelecekte bitmesi ise beklenmiyor.

İşveren tarafını temsil eden United States Maritime Alliance (USMX), Çatarafından yapılan açıklamada, “Pazarlık masasına dönmek için belirlenen ön koşulları kabul edemeyiz, ancak ILA’nın taleplerini ve USMX’in endişelerini ele almak için iyi niyetle pazarlık yapmaya hazırız,” ifadeleri kullanıldı.

Sendika başkanına ölüm tehditleri

ILA ise geri adım atmazken, sendika Başkanı Harold Daggett’in ölüm tehditleri aldığı ve diğer sendika liderlerinin de benzer tehditlerle karşı karşıya olduğu bildirildi.

ILA grevi ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Çalışma Bakanı Vekili Julie Su tarafından desteklense de grev boyunca kargo yüklü konteyner gemileri Doğu Yakası limanlarına varmaya devam ediyor ve gemilerin demirde beklemesi bekleniyor.

İlginizi çekebilir:

ABD’de liman grevi: Avrupa ithalatı sekteye uğrayacak

liman abd grev

Denizcilik verileri araştırma şirketi Sea-Intelligence tarafından yapılan analizlere göre, Doğu Yakası limanlarına uğrayan 62 derin deniz servisi, anlaşmazlığa hızlı bir çözüm bulunamazsa ilk uğrak limanlarında demirde beklemek zorunda kalacak. Ayrıca grevden önce rotalarına başlayan gemiler de programlarına göre farklı limanlarda beklemeye mecbur kalabilir.

Grevin ilk hafta bilançosu 775.00 TEU

Analizler, grevin ilk haftasında 775.000 TEU kapasite kaybına yol açacağını gösteriyor. Bu kayıp sonraki haftalarda 443.000 TEU seviyesine düşse de etkisi devam edecek. Sea-Intelligence CEO’su Alan Murphy, grevin dört hafta sürmesi durumunda küresel filonun yaklaşık yüzde 7’sinin ABD Doğu Kıyısı’nda bağlı kalabileceğini belirtti.

Vizion’un konteyner takip sistemine göre grevin ikinci gününde ILA limanlarına yönelen gemi sayısı 368’e yükseldi. İlk gün su üzerinde taşınan malların değeri 38 milyar dolar iken bu rakam ikinci gün 40 milyar dolara çıktı.

Kaynak: Seatrade Maritime News/Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın