ABD’deki grev zararlar büyümeden sonlandırıldı

MDN Editör

Konteyner taşımacılığı başta olmak üzere deniz ticaretini oldukça olumsuz etkilemesi beklenen ABD’deki liman grevleri Uluslararası Liman İşçileri Birliği (ILA) ile Birleşik Devletler Denizcilik İttifakı (USMX)’nın ücretler konusunda geçici bir anlaşmaya varmasıyla sona erdi. Ancak, kritik bir konu olan otomasyon başta olmak üzere diğer konularda uzlaşmaya varmak için tarafların 2025 yılına kadar süresi bulunuyor.

İlginizi çekebilir:

ABD’deki liman grevi büyük kayıplarla başladı

ABD’deki liman grevi büyük kayıplarla başladı

Bu geçici çözüm sayesinde Doğu Yakası’ndaki tedarik zinciri şu an için rahatlatılmış durumda ve grev yalnızca üç gün sürdüğü için etkileri minimum düzeyde hissedildi. Denizcilik analiz şirketi Xeneta analisti Peter Sand, bu süreçte limanlardaki birikmiş işlerin yaklaşık üç hafta içinde temizleneceğini ve fiyatlarda büyük bir etki beklenmediğini belirtti. Ancak, ilerleyen aylarda limanlarda çalışma temposunun takip edileceğini ve yeni grevler olmadan anlaşmaya varılabilmesi için ABD Başkanı tarafından uygulanan Taft-Hartley Yasası’na göre bir 80 günlük bekleme süresi tanınabileceğini söyledi.

Grev yerine iş yavaşlatma yaşanabilir

Sand, ILA ile USMX’in geçen yıl otomasyon konusunda uzlaşamadığı için bu konuda bir anlaşmaya varılmasının zor olduğunu da ekledi. ILA grev silahından ziyade, “yavaşlama” veya “kurala göre çalışma” gibi iş süreçlerini aksatma stratejilerini kullanarak, çalışma hızını kabul edilemez seviyelere indirebilir.

Son olarak, Sand ve Xeneta’ya göre, limanlardaki birikmiş işin temizlenmesi yaklaşık üç hafta sürecek olsa da bu sırada yaklaşık 120 geminin daha gelmesi, süreci uzatabilir. Yeni tonaj ile boşluklar doldurulabilirken, şu an en fazla yeni gemi Pasifik bölgesine konuşlandırılıyor, ancak ihtiyaç halinde USEC hizmetlerine de yönlendirilebilirler.

Kaynak: Seatrade Maritime/Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın