ABB’nin römorkörlere özel elektrik çözümleri

MDN İstanbul

Elektrikli tahrik sistemi, farklı birçok deniz taşıtı türü için kendini ispatlamış bir çözüm yolu. ABB bu alanda çözümler suna firmalar arasında yer alıyor. Geliştirdiği sistemlerle römorkörlerdeki geleneksel sorunlara çözüm bulmaya çalışan firma, yeni gemi inşaları için artan Capex maliyetleri ve Opex giderlerinin geliştirilmesi için artan talep ve gemi güvenirliği gereksinimleri gibi, pazarda baş gösteren sorunlara yanıt bulmayı hedefliyor.

ABB giderek pahalı hale gelen karmaşık motor servis ve bakım sistemleriyle uyumlu çalışabilen elektrik tahrikli sistemleri pazarın kullanımına sunuyor. Bunun yanında firma, yakıt kullanımı ve motor bakımı açısından da gemi sahiplerinin işletim giderlerini kayda değer şekilde azaltmayı amaçlıyor.

ABB, 500’den fazla itme botu gemi profilini inceleyerek, bir itme botundan sürekli görev hâlindeyken alınan doğal verimin yüzde 100 olmadığı sonucuna ulaştı. Öte yandan pazar ise, sert piyasa etkileri ve günlük sıkıntılar nedenleriyle sürekli görevlere uygun ekipmanlar talep ediyor. Ancak gemi profilleri itme botu tipine, yapılan anlaşmaya ve yolculuk yapılan nehirlere bağlı olarak büyük farklılıklar gösteriyor. ABB son dönemlerde gemi sahipleriyle ve tasarımcılarıyla birlikte, bu çok çeşitli ve değişken işletme profilinin ihtiyaçlarına hitap edebilecek, ABB ETB (Elektrikli Römorkör) dizaynı üzerinde çalışıyor. Günümüzde bir gemi tahrik sistemi tasarlandığında, tipik olarak yükün yüzde 90’ına yakın olacak şekilde, sadece tek bir noktaya sabitlenmekteyken; ABB’nin ETB konseptiyle birlikte tahrik sistemi daha geniş bir işletim profiline imkân verecek şekilde optimize edilebiliyor. ABB ETB deniz aracı stand-by modundayken; boş ya da tam dolu manevraları akıntıya karşı, akıntı yönünde ve hatta gelgitlerde hareket ettirebiliyor.

ABB ETB Römorkörünün

Avantajları:

n ABB’nin tüm sistemleri Uzaktan Kumandalı Tanı Sistemi’ni ve Durum Gözlemesi’ni destekliyor

n Daha geniş bir tasarım olanağı sunarak, yakıt giderlerinde kayda değer bir azalma sağlıyor

n Geminin güvenirliğini ve dayanıklılığını arttırıyor

n Motor bakım gereksinimlerini ve dolayısıyla masraflarını en aza indiriyor

n Esnek tasarım olanakları, daha randımanlı gemi konseptlerinin geliştirilmesine imkân veriyor

n Daha az titreşimle çalışıyor ve transmisyon mili dizilimi gerektirmiyor

Bunu Paylaşın