Meteksan’dan Yangın ve Yara Savunma Eğitimleri

MDN İstanbul

Deniz Kuvvetleri için geliştirdiği simülatörler ile bir dünya markası olma yolunda ilerleyen Meteksan Savunma, hem yine denizcilik alanında farklı simülatörler geliştirmek, hem de işletmesini üstlendiği Yangın ve Yara Savunma Simülatörleri’nde denizcilere eğitim vermek üzere çalışmalarına devam ediyor

Gölcük’te bulunan Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesinde, Meteksan Savunma tarafından inşa edilen Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörleri’nin (YYES) açılış töreni 16 Haziran 2016’da gerçekleştirilmişti. Teslimat sonrası Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile simülatörlerin bakım ve işletmesini kapsayan bir sözleşme imzalayan Meteksan Savunma, bu simülatörlerde Deniz Kuvvetlerimizin yüzer, dalar, uçucu ve kara birliklerinde görev yapan personeline  eğitimler vermeye başladı.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın yanı sıra; yurt dışına da eğitim simülatörleri ihraç etme hedefi olan Meteksan Savunma, ilk olarak  Umman Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan Yara Savunma Simülatörü için, 2012 yılında açılan ihaleyi kazanmış ve 20 ay sonunda teslimatı başarıyla tamamlamıştı. 2017 yılında ise Kore Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri’nin Yara Savunma Simülatörü ihtiyacı için açtığı ihaleyi, yerel ortağı Inno Simulation firması ile birlikte kazanan şirket, böylece üçüncü simülatör sisteminin de üretimine başladı.

Eğitim simülatörleri alanında faaliyetlerini yürüten Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Yangın Eğitim Simülatörü, sahilde veya suüstü/denizaltı/uçan platformlarında görev yapan personelin yangına müdahale ve yangının uygun yöntemlerle söndürülmesine yönelik  eğitim ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla geliştirildi. Yangın Eğitim Simülatörü, acil kurtarma personeli ve yangın timlerini gerçek yangın durumuna hazırlamak ve personelin hazırlık seviyesini artırmak maksadıyla, üstün teknolojik imkanlar kullanılarak hazırlanmış gerçekçi bir eğitim sistemi. Birçok can ve mal kaybına neden olan yangınlar hem çok tahrip edici hem de çok tehlikeli olup, yangınlarla mücadelede en önemli unsur ise olası her türlü senaryoya iyi hazırlanmış personeldir.

Yangın Eğitim Simülatörü imkan ve kabiliyetleri kapsamında temel seviye yangınla mücadele eğitimleri, ileri seviye yangınla mücadele eğitimleri, ferdi ve tim eğitimleri, elektrik/yakıt izolasyonu, mekanik izolasyon, yan bölme soğutması, duman tahliye uygulamalarını kapsayan eğitimlerin gerçek ortamlarında yapılması sağlanmaktadır. Yangın senaryolarıyla ilişkili olan farklı aydınlatma ve ses efekti uygulamaları yanı sıra gerçekliğe katkı sağlayacak kısıtlı görüş altında çalışma eğitimi verme imkanı mevcuttur. Sistem, farklı çevre koşullarında ve değişebilir zorluk seviyelerindeki senaryolarla kursiyerlerin her türlü olası durumlara hazırlıklı olmalarını sağlar. Aynı yangın senaryolarının, kursiyer doğru davranışı sergileyene kadar tekrarlanmasını mümkün kılar.

Yara savunma yeteneği ise, denize hazır olma durumunun bir parçası olarak, teknenin bütünlüğünü, dengesini ve manevra kabiliyetini sağlamak için büyük öneme sahiptir. Bu yeteneklere sahip olabilmenin en önemli unsuru gemi personeline istenen standartlara uygun yara savunma eğitimi sunmak için gerçekçi bir eğitim ortamı sağlamaktır. Söz konusu eğitimin gerçekçi olarak verilebilmesi maksadıyla tamamen yerli tasarım olarak gerçekleştirilen simülatörde, biri açık güverte olmak üzere, üç güverte; makine dairesi, tulumba dairesi,  aşhane ve personel yaşam mahali olmak üzere içine alçak ve/veya yüksek basınçta su verilen dört kompartman bulunmaktadır. Simülatör, gerçek deniz ortamında söz konusu olan farklı deniz durumlarının benzetimi için hidrolik sistem vasıtası ile her iki yöne 15 derece salınım yapabilmekte, kısıtlı görüş, hareketli ve sulu kompartıman şartlarında, gerçek kısıtlamalar altındaki eğitimler simüle edilebilmektedir. Bu eğitimlerin desteklenmesi amacıyla Yangın Eğitim Simülatörü’nde olduğu gibi haberleşme, güvenlik, alarm, ses efekt, ışık efekt, suni duman, kamera izleme sistemlerine de tasarımda gelişmiş ürünler kullanılarak, yer verilmiştir.

Su alan teknelerdeki gerçekçi durum uygulaması için 140 cm’ye kadar yükselen su içinde eğitim verilebilmektedir. Simülatör içinde mevcut sulu eğitim mahallerinde bulunan alçak basınç, yüksek basınç, muhtelif  flenç benzetimleri  ile farklı payandalama,  yama, jübile kelepçe atma uygulaması, tapalama yapılabilmektedir. Aynı zamanda simülatörün muhtelif kompartımanlarında hasar kontrol organizasyonu,  arıza kuvvet kablosu çekme, duman ve su tahliyesi, plotlama, yaralı personel  taşıma eğitimi yapabilme  ve seyyar yangın tulumbası çalıştırma  imkanı mevcuttur.

Simülatörlerin komuta kontrol merkezi farklı zorluk derecelerindeki senaryoların hazırlanmasını sağlar, kontrol istasyonu ve kontrol ekipmanları arasındaki iletişimi takip eder, sürdürür, aynı zamanda simülatörlerin emniyet sistemlerini izler. Burada kullanıcı seçimi ile oluşturulan çeşitli senaryolarla ferdi ve takım performansları değerlendirilir, geçmiş eğitim performanslarının takibi ve karşılaştırılması sağlanır. Dershane ortamında nazari olarak verilen yangınla mücadele ve yara savunma eğitimleri, söz konusu simülatörlerde yapılan fiili olarak pekiştirilen eğitimlerle teçhiz edilmiş denizcilerimiz, her türlü olası tehlikeye karşı daha hazır ve donanımlı olacaktır.

Hâlihazırda Deniz Kuvvetleri’ne verilen eğitimlere ek olarak yakın gelecekte oluşturulması olası protokol sonrası söz konusu eğitimlere ihtiyaç duyacak farklı alanlardaki kurum/kuruluşlara da (tersane, fabrika, ticari bahriye, vd.) eğitim verilebilecek.

Bunu Paylaşın