Boya üretiminde uluslararası kalite 5 SORU 5 CEVAP

MDN İstanbul

1) Firmanızı ve ürünlerinizi kısaca anlatabilir misiniz?
Özgen Grup olarak 3 kuşaktır denizcilik sektörüne hizmet veriyoruz. 1950 yılında ilk Haliç-Ayvansaray’da gemi sarf malzemeleri tedariki sağlayarak sektöre giriş yaptık. Türk Gemi İnşa Sanayii’nin gelişimi ile Tuzla’da yeniden yapılanma gündeme geldi. Tersaneler Tuzla Bölgesi’nde daha geniş arazilerde tonaj olarak daha büyük gemileri inşa etmeye başladılar. Biz de buna paralel olarak Tuzla’da kendi ofis binamızı 1982 yılında inşaa ettik. Bugün 1.250 metrekare alan üzerine kurulu ofis ve depolama alanımızda  uluslararası pazarda oyuncu olan müşterilerimize Ship Chandling ve boya ikmal hizmetlerimizi sunuyoruz. Ayrıca gemi inşa ve sanayi boyaları üretimimizi boya markamız GENMARINE ile çeşitlendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Özgen Grup’un yönetim kurulu başkanı Aygün Özgen’le Türkiye’de gemi ve sanayi boyaları üretimini konuştuk

2) Boya üretimi know-how gerektiren bir alan. Bu alana girişinizi ve gelişiminizi paylaşabilir misiniz?
Aile olarak uzun yıllardır kimya alanında bir geçmişe ve tecrübeye sahibiz. Boya üretimimiz geçmiş yıllarda uluslararası bir marka ile yaptığımız iş ortaklığı ve tecrübeyle hız kazandı. Türkiye pazarında iyi bir isme sahibiz. Güvenirliğimiz ve itibarımız var. Şirket yönetimi olarak 2002 yılından sonra Türk Gemi İnşaa Sanayine yerli boya üretimi konusunda hizmet vermeye karar verdik. Uluslararası stantdartlarda gemilerin seyir ömrünü uzatacak yenilikleri, araştırmalarımız ve tecrübemizle zengin labaratuar olanaklarımızla formüle ettik. Mühendislik kadromuzu deneyimli ve alanında uzman kişilerden oluşturduk. Gemiler üzerinde uygulamalarımızı yaparak alınan sonuçlarla ve 2003 yılında boya üretimine başladık. İlk etapta Alkit boyaları ürettik. Süreç içinde Epoxy ve Akrilik çeşitleriyle ürün yelpazemizi geliştirdik. Anti-fouling astar ve son kat boyaları, son yıllarda mevcut üretimimize katıldı. Kısaca Genstar 30, Genpox, Genacryl,Genpox MHS, Genpox ST, Genmarine alkit boyaları üretim çeşitlerimiz arasında yer alıyor.

3) Türkiye pazarındaki konumunuzu paylaşabilir misiniz?
Boya üretimimizi ele alırsak, beşinci yılın sonunda oldukça iyi bir noktadayız. İlk etapta müşterilerimiz çekimser kaldı. Boya konusu armatör için en hassas konuların başında gelir. Taşıdığı ürün değiştiği için bu konuda uzun ömürlü boyayı kullanmak geminin ömrü ve armatörün zamanı açısından önemlidir. Bu aksi takdirde maliyet olarak armatöre geri döner ki, kimse bunu istemez. Birde bir marka ile başladıysanız o markanın aynı ürünü ile devam etmek gibi bir anlayış vardır. Biz ilk etapta bu zorlukları bilerek markete girdik çünkü üretimimize ve çıkan sonuca güveniyorduk. Ürünümüzün bizi yanıltmayacağından emindik. Son birkaç yıldır bir gemiyi sıfırdan alıp her aşamasını GENMARINE ürünleriyle boyuyoruz. Diğer yandan Anti-fouling konusunda ar-ge çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bundan sonraki hedefimiz Anti-fouling ürünlerimizin geliştirilmesi.

4) Yabancı boya devleriyle fiyat açısından rekabet edebiliyor musunuz?
Bu başta üretim ve hammadde maliyetlerini düşündüğünüzde zordu. Türk armatörü artık ürünü tanıdı ve emin oldu. Yabancı armatörlere de boya satar hale geldik. Gemilerin enspektörleri boyadan çok memnun olduklarını ifade ediyorlar. Müşterimizle fiyat konusunda masaya oturunca birbirimizi destekleyecek ve kazandıracak bir noktada buluşuyoruz. Önemli olan Türk gemi inşa sanayiine yerli üretim bir boya markası kazandırmaktı ve bunu başardık.

5) Yeni yatırımlarınız olacak mı?
Bugün Türkiye’nin birçok bölgesinde yeni tersane alanları açılarak yeni gemi inşa ve bakım onarım alanında geleceğe yönelik yatırımlar yapılıyor. Biz de Özgen Grup olarak network ağımızı geliştirerek bu yatırımların içinde yer alacağız.

Bunu Paylaşın