Yıldırım, aldığı 10 yeni limanla devler arasına katıldı

MDN İstanbul

Dünyanın farklı bölgelerinde sahip olduğu limanlar ve son dönemde yaptığı yeni yatırımlarla uluslararası liman işletmecileri arasında yer alan Yıldırım Holding, Portekizli Tertir’e ait 10 limanı 300 milyon euro bedelle bünyesine katarak global büyümesine ivme kazandırdı.

Yıldırım Holding, 18 Şubat’ta Tertir’in hisselerini elinde bulunduran Portekizli Mota-Engil Group ve Novo Banco ile anlaşarak Portekiz’in en önemli limancılık şirketinin yüzde 100 hissesini satın aldı. Bu satın alma sonrası, Tertir’e ait 10 uluslararası terminal Yıldırım Holding’in limancılık kolu Yılport’a geçti. 300 milyon euro bedelle hayata geçirilen anlaşmanın, bir Türk şirketinin Portekiz’deki en büyük yatırımı olmuş oldu.

Portekiz’de 7 terminal, İspanya’da 2 terminal ve Peru’da 1 terminalden oluşan Tertir portföyünde toplam 10 liman bulunuyor. Portföydeki 8 konteyner terminali, toplamda yıllık 2,7 milyon teu elleçleme kapasitesine sahip. Bu satın alma, liman işletme imtiyazlarına ek olarak lojistik şirketi Tansitex’i de içeriyor.
Tertir terminal portföyünde yer alan limanlar arasında; Liscont, Lizbon (Portekiz) Sotagus, Lizbon (Portekiz) TCL, Port of Leixões, Oporto (Portekiz) Socarpor, Aveiro (Portekiz) Sadoport, Setúbal (Portekiz) Tersado, Setúbal (Portekiz) Liscont, Figueira da Foz (Portekiz) Ferrol Konteyner Terminali, Galiçya (İspanya) Huelva Konteyner Terminali, Endülüs (İspanya) Terminales Portuarios Euroandinos, Port of Paita (Peru) bulunuyor.

Yeni hedef Ekvador

Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Robert Yüksel Yıldırım, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bu satın alma ile birlikte global olarak 7 ülkede bulunan terminal sayımız 20’ye ulaştı. Satın alma işleminin tamamlanmasının ardından, bu yıl sonuna kadar terminallerin Yılport terminal ağına entegrasyonu için çalışacağız. 2015 yılında hedefimizi, ilk 10 uluslararası terminal operatörü arasına yükselmek olarak belirledik. Şimdi Ekvador’da Puerto Bolívar’ın satışını da bu yılın ilk yarısında bitirmeyi hedefliyoruz. Bu yıl yeni satın almalarla liman ve terminal portföyümüzü daha da genişletmeyi planlıyoruz” dedi.

Yılport Holding’in Tertir yatırımından önce sahip olduğu 10 konteyner terminali Türkiye, İsveç, Norveç ve Malta’da faaliyet gösteriyor. Avrupa ve Latin Amerika’da 7 ülkede 20 küresel işletme Yılport Holding’in kontrolünde bulunuyor.
Yılport çatısı altına giren 10 yeni limanla birlikte şirket, yıllık 10 milyon teu konteyner ve 22 milyon ton kuru yük elleçleme kapasitesine ulaşmış oldu.

Bunu Paylaşın