Yunanistan, Antarktika’ya ilk kez bilimsel gezi düzenleyecek

MDN Editör

Yunanistan, Antarktika’da ilk bilimsel seferini gerçekleştirecek. Bulgar araştırmacılarla bu son baharda birlikte Güney Kutbu’na gerçekleştirilecek ortak çalışma gezisi, geçtiğimiz hafta Bulgaristan’ın tatil beldesi Aheloy’da düzenlenen uluslararası bir kutup konferansı sırasında sonuçlandırıldı. Araştırmacılar, Bulgar askerî araştırma gemisi Aziz Cyril ve Methodius’ta bulunacak.

Antarktika’da ilk bilimsel adım

STK Hellenic Polar Zones Society Başkanı Simeon Konstantinidis, “Bu bizim için büyük bir adım çünkü Yunanistan ilk kez bilim adamlarını gönderecek,” dedi. Konstantinidis, AB programları EUPolarNet-2 ve POLARIN himayesinde Bulgaristan’da düzenlenen konferansa katıldı. Ayrıca, kuruluşunun muhtemelen önümüzdeki yıldan itibaren Antarktika’da bir meteoroloji istasyonu kurmayı planladığını da sözlerine ekledi.

CCAMLR toplantısı

Bu arada, Antarktika Deniz Canlı Kaynaklarını Koruma Komisyonu (CCAMLR) ‘nu oluşturan 27 üye ülke, bu hafta Avustralya’nın Hobart kentinde yıllık bir toplantı düzenliyor. Güney Okyanusu’nda önerilen dört deniz koruma alanının (MPA) onaylanması konusunda anlaşmaya varması beklenen üyelerden beklentiler yüksek. Daha önceki girişimler başarısız olmuş ve kırılgan ekosistemi balina avcılığı ve aşırı avlanma gibi insan kaynaklı çevresel stres faktörlerine açık bırakmıştı.

Koruma çabaları

Ancak temmuz ayında Güney Kore’de düzenlenen bir sempozyumda CCAMLR üyelerinin Batı Antarktika yarımadası boyunca bir deniz koruma alanı (MPA) geliştirme çabalarında ilerleme kaydedildi. Böylece yıllardır ilk kez tüm CCAMLR üyeleri Antarktika’da ek koruma önlemleri alma konusunda istekli olduklarını göstermiş oldular.

Oybirliğiyle karar alma süreci

CCAMLR, konsensüs yoluyla çalışıyor; yani kararların oybirliğiyle alınması gerekiyor. 2016’dan bu yana Çin ve Rusya, üyelerin çoğunluğunun desteğine rağmen yeni Antarktika MPA’ları geliştirme planlarına karşı çıktı.

CCAMLR’nin bu yıl önerilen dört MPA üzerinde fikir birliğine varıp varamayacağı henüz belli değil. Bunlar arasında Weddell Denizi Birinci Aşama MPA, Doğu Antarktika MPA, Antarktika Yarımadası MPA ve Weddell Denizi İkinci Aşama MPA yer alıyor. Mevcut Ross Denizi bölgesi MPA’sıyla birlikte, önerilen dört alan Güney Denizi’nin yüzde 26’sını ve küresel okyanusun yaklaşık yüzde 3’ünü koruyacak.

Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın