Ukrayna, Türk sahipli gemiye el koydu

MDN Editör
Fotoğraf: Vessel Finder

Ukrayna’da bir mahkeme, işgal altındaki Kırım’a defalarca ticaret amacıyla giriş yaptığı belirlenen Usko MFU (2.850 dwt) adlı yük gemisine devlet tarafından el konulmasına onay verdi. Ukrayna yetkilileri, geminin mülkiyetini devralırken, iki gemi görevlisi “devlet çıkarlarına zarar vermek” ile suçlandı.

1982’de inşa edilen Kamerun bayrağına kayıtlı gemiye Ukrayna Devlet Sınır Servisi tarafından el konulduğu açıklandı. Geminin piyasa değeri 600 bin dolar olarak belirtilirken, geminin sahibi olarak Türkiye merkezli Usko Denizcilik gösteriliyor.

Gemi, temmuz ayında üzerindeki arpa yüküyle Yunanistan’a seyrederken Ukrayna makamlarınca Tuna Nehri’nde durdurulup alıkonulmuştu. Ukrayna Donanması gemiyi ele geçirirken mahkeme tarafından çıkan karar sonrası tutuklamıştı. Gemideki 12 kişilik mürettebatın beşi Türk, yedisi ise Azerbaycan vatandaşıydı.

AIS sistemi devre dışı bırakılmış

Ukrayna, geminin Ekim 2023’te Kırım’a giriş yaptığını ve Türk bir şirket için 3.000 tondan fazla tarım ürünü yüklediğini iddia ediyor. Ayrıca geminin AIS sistemini devre dışı bırakarak Mayıs 2024’te Sivastopol Limanı’na bir sefer daha gerçekleştirdiği ve Kırım’da belirtilmeyen bir yük boşalttığı tespit edildi. Haziran 2024’te Kırım’a bir sefer daha yapan gemi, yine tarım ürünü yükledi. Ukrayna, bu faaliyetlerin hem uluslararası deniz hukukunu hem de Ukrayna yasalarını ihlal ettiğini savunuyor.

Geminin kaptanı olduğu bildirilen iki subay gözaltına alındı ve haklarında kovuşturma başlatıldı. İlk kaptan, gemi alıkonulduktan sonra gözaltına alınırken, ikinci kişi gemi kayıtlarının incelenmesi sonucunda suçlandı.

Usko Denizcilik: Gemiyi satın almadan önce gerçekleşmiş

Usko Denizcilik, Lloyd’s List’e yaptığı açıklamada, Kırım’daki faaliyetlerin gemiyi satın almadan önce gerçekleştiğini belirtti. Veri tabanlarına göre, gemi Mart 2024’te Kamerun’da kayıtlı olarak satın alınmış.

Bu dava, Kırım’a yasa dışı giriş yapan bir gemi hakkında açılan ilk kovuşturma olarak dikkat çekiyor. Ukrayna basınına göre, mahkeme beş gemiye daha el konulmasına karar verdi ve toplamda 59 gemi, ihlaller nedeniyle el koyma listesine alındı. Ukrayna, daha önce de benzer suçlamalarla Rusya’ya ait ticari uçaklara el koymuştu.

Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın