Uzaktan kumandalı gemilere yeni düzenlemeler geliyor

MDN Editör

Dünyanın en büyük denizcilik birliği BIMCO, uzaktan kumandalı gemilere yönelik operasyonel hizmetleri desteklemek için tasarlanan AUTOSHIPMAN anlaşmasını onayladı. Söz konusu anlaşma, üçüncü taraf gemi yöneticilerinin uzaktan kumandalı veya tamamen otonom gemilere yönelik operasyonel hizmetler sunmasını sağlayacak standart bir sözleşme çerçevesi oluşturuyor. BIMCO’ya göre bu gemilerin çoğu, iç su yolları ve kıyı ticaretinde faaliyet gösteriyor.

Esneklik ve yasal uyum özellikleri

AUTOSHIPMAN’ın öne çıkan özelliklerinden biri, gemilerin operasyonel modlar arasında esnek bir şekilde geçiş yapabilmesi. Bu sayede gemiler, tek bir sefer sırasında tamamen uzaktan kumandalı veya insanlı olma seçenekleri arasında geçiş yapabiliyor. BIMCO’ya göre, bu esneklik gemilerin karasularına veya liman alanlarına girmesi durumunda, belirli yargı bölgelerinin mürettebat bulundurmayı zorunlu kılmasına karşı yasal uyumu sağlamak için kritik bir özellik taşıyor.

Uzaktan kumandalı gemiler: AUTOSHIPMAN üzerine kurulan bir çerçeve

AUTOSHIPMAN, BIMCO’nun yaygın olarak kullanılan ve geleneksel olarak mürettebatlı gemilerin yönetimini kapsayan SHIPMAN anlaşması üzerine inşa edildi. Bu yeni anlaşma, ticari hizmetlerin yönetimi, yükümlülükler ve sorumluluklar için sağlam bir çerçeve sunmayı hedefliyor. BIMCO, SHIPMAN anlaşmasını geçtiğimiz yıl AB Emisyon Ticareti Planı (EU ETS) maddesi ile genişletmişti. Bu madde, AB limanlarına uğrayan 5.000 groston ve üzeri gemiler için yıllık sera gazı (GHG) emisyonlarına mutlak bir sınır getiriyordu. Ancak, ETS’nin uygulanması armatörler ve gemi kiralayanlar arasında maliyetlerin adil dağıtımı konusunda bazı gerginliklere yol açmıştı.

AB Emisyon Ticareti Planı’na ek düzenlemeler

ETS’nin uygulanmasıyla ortaya çıkan zorluklar, gemi kiralama sözleşmelerinde kullanılan dili daha açık hale getirmeyi gerektirdi. BIMCO, SHIPMAN’i kapsayan ek ETS maddelerinin işbirliğini kolaylaştıracağını ve yeni düzenlemeler yürürlüğe girdikçe taraflar arasında daha fazla netlik sağlayacağını açıkladı. ETS’nin sektördeki değişikliklere uyumu ve işleyişi kolaylaştırmak amacıyla SHIPMAN için yapılan bu düzenlemeler, denizcilik sektörünün karbonsuzlaşma yolundaki çabalarını desteklemeyi amaçlıyor.

CO2TIME zaman charterparty

BIMCO, karbon yakalama ve depolama piyasasına yönelik yeni bir zaman charterparty olan CO2TIME’ı geliştirme sürecine de başladı. CO2TIME, karbon yakalama ve depolama projelerinin deniz taşımacılığı boyutunu ele alacak bir sözleşme çerçevesi sunmayı hedefliyor. Bu charterparty özellikle küresel çapta iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik artan çabalar kapsamında deniz yoluyla karbon taşınmasını mümkün kılmayı amaçlıyor. İlk ticari projelerin 2028-2030 yılları arasında başlatılması beklenirken, CO2TIME’ın tüzüğünün 2025 sonu veya 2026 başında kabul edilmesi hedefleniyor.

Kaynak: Offshore Energy / Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın