Erdoğan’dan cezai düzenlemelerle ilgili açıklama: 5 suç kaydı olan tutuklu yargılanacak

MDN Editör

TBMM’de Ak Parti’nin 28’inci Dönem 3’üncü Yasama Yılı’nın ilk grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, suç ve cezai düzenlemelere ilişkin önemli adımlar atılacağını açıkladı. Erdoğan, MYK toplantısında değerlendirilen suç olayları ve toplumdaki tepkilere karşı alınacak önlemleri şu şekilde sıraladı:

Yargı ve ceza sistemi reformları

Seri suçluların takibi ve tutukluluğu

Suç kaydı olan kişilerin yargılama sürecinin hızlandırılması hedefleniyor. Mevcut durumda, suçlular hakkındaki davalar tamamlanana kadar bu suçlar kayıtlara geçmediği için seri suç işleyenler rahatça dolaşabiliyor. Bu çarpıklığı düzeltmek adına, yargı sürecinde kişilerin suç kayıtlarının derhal dikkate alınmasını sağlayacak bir düzenleme yapılacak. 5 suç kaydı olan bir kişinin, davalarının sonuçlanmasını beklemeden tutuklu yargılanmasının önü açılacak.

Adalet Bakanlığı’nda yeni birim

Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulacak bir birim, farklı mahkemelerde görülen davaları ve iddianameleri toparlayarak hâkim ve savcılara sunacak. Böylece yargı süreci hızlandırılacak ve suçluların tutuklanması daha kolay hale gelecek.

Tutukluluk süresinin düzenlenmesi

Tutukluluk süresi, kişinin işlediği suçlar ve alacağı cezalarla orantılı belirlenecek. Özellikle toplum vicdanını yaralayan belirli suçlar için daha ağır tedbirler uygulanacak.

İnfaz düzenlemeleri

Belirli suçlarda infaz hükümlerinin değişmesi planlanıyor. Örneğin, alınan cezanın sadece yüzde 10’unu cezaevinde geçirmek yerine, daha uzun bir süreyi kapsayan bir infaz düzenlemesi yapılacak.

Medya ve sosyal medya düzenlemeleri

Suça özendiren yayınlar

Medyada ve sosyal medyada suçu teşvik eden yayınlara yönelik daha sıkı denetimler yapılacak. Reyting kaygısıyla etik dışı yayıncılık yapan medya organlarının, özellikle şiddet içerikli haberleri detaylarıyla paylaşarak sosyal öğrenmeye neden olduğu vurgulandı. Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) bu konuda daha hassas bir şekilde yayınları takip etmesi sağlanacak.

Cezasızlık algısının ortadan kaldırılması

Erdoğan, suçluların ceza almadan dolaşmasının toplumda yarattığı olumsuz algıyı ortadan kaldırmak için atılacak adımların hızla uygulamaya geçeceği ifade ederken yargı organlarının bağımsızlığı ve adalet duygusunun toplumda güçlendirilmesi için çalışmalara devam edileceğini belirtti.

Kadına yönelik şiddet yasalarının güçlendirilmesi

Erdoğan, kadına yönelik şiddetle mücadelede yapılan reformların devam edeceğini belirtti. Özellikle, 6284 sayılı kanun ve kadına şiddetle mücadeledeki mekanizmaların (KADES, elektronik kelepçe, şiddet önleme merkezleri) güçlendirilmesi hedefleniyor.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin etkisi

Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin kadı hakları konusunda bir olumsuz etkisi olmadığı vurguladı ve adına yönelik şiddetle mücadelenin en önemli dayanağının 6284 sayılı kanun olduğu belirtti. Ayrıca, kadınların sosyal ve ekonomik hayatta özgürce var olabilmesi için yapılan reformların arkasında durduklarını açıkladı.

Erdoğan, bu düzenlemelerle toplumda güvenlik ve adaletin sağlanması için tüm boşlukların doldurulacağını, özellikle yargı sisteminde yaşanan tıkanıklıkların giderilerek adaletin hızla tesis edileceğini vurguladı.

DHA

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın