Ukrayna Savaşı iki müttefikin arasını açtı

MDN Editör

ABD ve İngiltere, Ukrayna Savaşı konusunda ayrı düştü. İki ülkenin yetkilileri de Ukrayna’nın Rusya’nın derinliklerindeki hedeflere karşı Batılı füzeleri kullanma talebinin kabul edilmesinin, savaşın gidişatını temelden değiştirmese de güçlü bir misillemeye yol açabileceği konusunda endişeli. Ancak buna önerdikleri çözüm yolları ise oldukça farklı.

ABD’li yetkililer, Ukraynalılara Rusya’nın derinliklerine ulaşabilecek saldırılar için verilebilecek ABD, İngiliz ve Fransız yapımı uzun menzilli füzeleri kullanma izni vermeyi kabul etmeleri hâlinde Rusya’nın, ABD ve koalisyon ortaklarına karşı yüksek tonda karşılık vereceğine inanıyor. Bu olası karşılıklar arasında Avrupa genelinde altyapıyı hedef alan sabotaj ve kundaklama eylemlerinin artmasını ve hatta ABD ve müttefiklerine ait askerî tesislere potansiyel olarak ölümcül saldırılar yapılması sayılıyor. Washington yönetimi bunun dışında, böyle bir iznin verilmesinin Rusya’nın İran’ın uranyum zenginleştirme programına vereceği destekten de endişe duyuyor. Ayrıca bazı istihbarat raporları uzun menzilli füzelerin çatışmanın gidişatı üzerindeki etkisinin oldukça az olacağını hesaplıyor.

İngiltere ise Rusya’nın olabildiğince zayıflatılmasından yana bir duruş sergiliyor. Ukrayna’daki savaşın Rusya için giderek bataklığa dönüşmesi ve Moskova yönetiminin enerjisini bu savaşa kanalize ederek diğer coğrafyalardaki etkinliğini sınırlayacağından bahsediliyor. Londra, Ukrayna’nın en az 300 kilometre menzile sahip Storm Shadow füzeleriyle Rusya içindeki askerî hedefleri vurmasına izin vermek için ortağı Washington’ı ikna etmeye çalışıyor. Başbakan Keir Starmer geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)’nde Rusya’yı sert biçimde eleştirmişti.

ABD’nin çekincelerine vurgu yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bu ay Batı’nın, Ukrayna’nın Rus topraklarına Batılı füzelerle saldırı düzenlemesine izin vermesi durumunda Rusya ile doğrudan çatışmaya gireceğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Putin’in açıklamasının “son derece açık, net olduğunu ve çift okumaya izin vermediğini” belirtti.

Ukrayna Lideri’nin zor süreci

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 26 Eylül’de Beyaz Saray’da ABD’li mevkidaşı Joe Biden ile görüştü. Görüşmede genel hatlarıyla Ukrayna’nın ateş gücünü artıracak şekilde Batılı silahlar talep edildi. Bu talebin Rus işgalinin iki buçukuncu yılında sahada üstünlük sağlayarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i adil bir barış anlaşmasına zorlamak adına yapıldığı düşünülüyor.

Ukrayna’nın Batı’dan kullanım izni istediği uzun menzilli füzelerin Rus uçaklarının Ukrayna sivil altyapısına saldırmak için kalktığı havaalanlarını imha etmenin yanı sıra Rus hava savunmasını da zayıflatmasına olanak tanıyacağını öne sürüyor. Ancak görevdeki son haftalarına giren Başkan Joe Biden’ın böyle önemli bir kararı vermesinin düşük ihtimâl olduğu belirtiliyor.

Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın