Equinor Kuzey Denizi’nde petrol ve gaz buldu

MDN Editör

Norveçli enerji şirketi Equinor ortaklarıyla birlikte çalışmalar yürüttüğü Kuzey Denizi’nde petrol ve doğalgaz buldu. Keşif, Odfjell Drilling‘in altıncı nesil Deepsea Stavanger sondaj kulesi kullanılarak gerçekleştirilen sondaj la gerçekleşti.

Kuzey Denizi’nde Sleipner Øst sahasının 50 kilometre kuzeyinde ve 110 metre su derinliğinde yer alan Gudrun sahasındaki 15/3-13 S ve 15/3-13 A numaralı wildcat kuyularında yapılan keşif sonrası kuyular kalıcı olarak kapatıldı ve kendi haline bırakıldı.

Yapılan ilk tahminler, keşfin boyutunun Draupne içi Formasyonunda 0,1 ila 1,2 milyon standart metreküp (Sm3) ve Hugin Formasyonunda 0,4 ila 1,3 Sm3 arasında geri kazanılabilir petrol eşdeğeri olduğunu gösteriyor.

İlginizi çekebilir:

Equinor ve Shell’in alt firması Shell Offshore Inc, Sparta için son yatırım kararını açıkldı

Equinor

Norveç Açık Deniz Müdürlüğü’ne göre, 15/3-13 S kuyusu, Draupne Formasyonu’nda petrol içeren kumtaşı katmanlarına ulaşılmış olmasına rağmen, petrol/su temasına rastlanmadı. Hugin Formasyonu’nda ise toplam 92 metre uzunluğunda, zayıf rezervuar özelliklerine sahip kumtaşı bulundu ve iki farklı bölgede (8 ve 7 metre) gaz varlığı tespit edildi.

Ayrıca, keşif sınırlarını belirlemek amacıyla açılan 15/3-13 A yan sondajında, Draupne Formasyonu’nda 85 metrelik bir petrol bulgusuna ulaşıldı. Bu bulgunun 13 metresi, orta seviyede rezervuar kalitesine sahip aralıklı kumtaşı katmanlarından oluşuyor. Petrol/su temalarının ise deniz seviyesinin 4 bin 328 metre altında olduğu belirlendi.

Sonuçlar, Hugin Formasyonu’nda 100 metre zayıf kumtaşı rezervuarının varlığını da doğrularken, bu aralık tamamen akifer olarak tanımlandı ve gaz/su teması gözlemlenmedi. Kuyular, farklı derinliklerde açıldı; ölçümler 15/3-13 S için 4.826 metreye, 15/3-13 A için ise 4.900 metreye kadar yapıldı.

Sahada çalışan Equinor (yüzde 36), Vår Energi Norge (yüzde 25), OMV (Norge) (yüzde 24) ve Repsol Norway (yüzde 15) gibi ruhsat sahipleri, bulguların diğer potansiyellerle birlikte değerlendirilmesini planlıyor.

Kaynak: Offshore-Energy/Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın