Avrupa açık deniz rüzgâr büyümesine öncülük edecek

MDN MEDIA

Çin anakarası hariç küresel tesislerin bugün 80 GW’ın altında olan kapasitesinin 520 GW’a ulaşmasının beklendiği 2040 yılına kadar Avrupa, açık deniz rüzgârının genişlemesinde çok önemli bir rol oynayacak

Oslo merkezli Rystad Energy tarafından yapılan son analizler, Kuzey Denizi’ne yakınlığı, kurulum hedefleri, net sıfır hedefleri ve önemli büyümeyi destekleyen geniş deniz alanları ile İngiltere, Almanya ve Hollanda’nın önde gelen üç ülke olacağını gösteriyor.

Avrupa, teknolojinin henüz erken bir aşamada olduğu yüzer rüzgar sektöründe de gelişime öncülük edecektir. Kıtanın 2040 yılına kadar yüzer rüzgâr tesislerinin yüzde 70’inden fazlasını oluşturması bekleniyor. O zamana kadar, yüzer rüzgar kapasitesinin 90 GW’a ulaşması ve İngiltere, Fransa ve Portekiz’in başı çekmesi bekleniyor.

Bununla birlikte, açık deniz rüzgâr sektörü hem sabit hem de yüzer gelişmelerde zorluklarla karşı karşıyadır. Bunlar arasında son dönemdeki enflasyonist baskılar, ertelenen izin prosedürleri ve tedarik zincirindeki aksaklıklar yer alıyor. Ancak Rystad, bu engellere rağmen 2023 yılında kapasite artışının yaklaşık yüzde 7’ye ulaştığını ve bu yıl yüzde 9’a çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Şu ana kadar bir gigawatt’tan daha az olan kurulu yüzer kapasite, bu on yılın geri kalanında önemli ölçüde artacaktır. Rystad, 2025 ve 2030 yılları arasında Çin anakarası hariç Asya ve Avrupa’da 7 MW kapasite kurulmasını bekliyor – Asya’da yaklaşık 2 MW ve Avrupa’da 5 MW.

Kaynak: Ship&Offshore

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın